Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма, покрита изцяло с хартия - 22 /9 см
Орехите и шоколадът се нарязват на големи парчета с нож. Оставят се настрана. В купа се смесва брашното, бакпулвера и солта.
В купа бананите се смачкват с вилица, не е необходимо да са на гладко пюре. Прибавят се яйцата и се разбърква с вилица, добавя се захарта, млякото, олиото, ванилията, шоколада и орехите, като се разбърква след всяко прибавяне на съответния продукт.
Цялата смес се разбърка с вилица, докато се обединят продуктите. Прибавя се и брашното на две порции, като не се прекалява с разбъркването, може и да има бучки, не е проблем.
Изсипва се във формата, заглажда се. Пече се на 180 градуса за около 40 минути.
ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА
Сметаната се сгорещява до точка на кипене. Сваля се от котлона и се прибавя на парчета черният шоколад. Изчаква се 1-2 мин и след това се разбърква до пълното му стопяване и се охлажда на стайна температура.
На водна баня се стопява и белият шоколад, охлажда се на стайна температура.
Готовият кейк се залива с охладен черен шоколад, оставя се да се стече по страните му.
Изчакват се 2-3 минути и по вертикала се полага на тънка струйка белия шоколад. Минава се с дървено шишче по хоризонтала, за да се образува шарка.
Банановият кекс с шоколад е много вкусен.
Източник: Юлия Висоцкая