Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Бирени Мезета»Запечени хрупкави тиквички със сос Маринара

Запечени хрупкави тиквички със сос Маринара

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Запечени хрупкави тиквички със сос Маринара
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
18/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Ако се вглеждате достатъчно дълго в снимката им, ще ги чуете как ви нашепват - изяж ни"

Необходими Продукти

  • тиквички - 5 бр.
  • чедър - 100 г
  • пармезан - 60 г
  • царевично брашно - 3 с.л.
  • царевични пръчици - 1 пакет
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • мазнина - спрей
  • За сос Маринара
  • домати - 1 бр. домашна консерва от млени домати
  • доматено пюре - 60 г
  • магданоз - 1 връзка корени
  • риган - 3 - 4 клонки, пресен
  • чесън - 5 скилидки
  • червен лук - 1 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • захар - щипка
  • маслини - 7 бр. зелени, без костилка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките измиваме и нарязваме на пръчици. Когато ги запичам или панирам, никога не посолявам предварително. Солта извлича водата им и ги дехидратира. Те омекват и губят еластичността си.

Затова солта я прибавям в сместа за овалването, като добавям настъргания на ситно чедър, пармезана, царевичното брашно и натрошените на ситно царевични пръчици. Овкусяваме с черен пипер и размесваме съставките.

Приготвяме тава, постлана с хартия за печене. Напръскваме я със мазнина. Със спрея омазняваме леко тиквичките, за да полепне по тях панировката. Овалваме ги добре, след което ги подреждаме в тавата.

Печем в предварително загрята фурна, докато придобият хрупкава текстура и зачервена повърхност.

Докато те се пекат ще приготвим и соса за гарнирането им. За целта предварително сме запекли лука и чесъна на грил тигана (увити във фолио).

Поставяме ги в блендер, заедно с останалите съставки - консервата с домати, доматеното пюре, черния пипер и маслините. В касерола със загрят зехтин изсипваме внимателно соса. Овкусяваме със сол и черен пипер, пускаме клонките от риган, корените от магданоз и щипка захар, за да неутрализираме киселиността от доматите. Намаляваме температурата на готвене.

Сосът къкри още 20 минути, докато се редуцира достатъчно. Преди да го поставим в салатиера отстраняваме корените и дръжките от зелените подправки. Те са свършили чудесна работа. Можете да прибавите към соса ситно нарязан пресен копър. Пасираме до гладкост.

Поднесете тиквичките топли, в съчетание със сос Маринара.

Съвет: Ако използвате лука и чесъна в сурово състояние, след като ги карамелизирате в мазнината ги деглазирайте с 3-4 с.л. бяло вино. Аз ги запичам, защото острият им вкус се убива, а вкусът на сосът ми харесва по-вече. Така се приготвя и по-бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря Ви!?
02.07.2022 21:41
Яница Николова
Яница Николова
Супер!
18.06.2018 16:55
1