Начин на приготвяне
Първо се приготвят бадемовите бисквити, с които ще се оформи украсата накрая като ветрило. В купа се смесват бялото и бадемовото брашно, захарта и лимоновите стърготини, захарта и маслото, престояло на стайна температура и се разбърква като се размачква с ръка. Тези продукти се събират в тесто като малка топка. Завива се в стреч фолио и се слага за половин час в хладилника.
След това тестото се разточва, като се поставя върху готварска хартия, а върху него се слага фолиото, в което е било увито и така се точи, за да не лепне по точилката.
Оформя се с диаметър, колкото е дъното на тавичката - 24 см, каквато ще е големината на тортата. За целта падащото дъно на тавичката се поставя върху кората и с нож се очертава окръжност, като се отстранява излишното тесто.
Полученият кръг се нарязва на 12 триъгълника, а от малкото излишно тесто също се оформят 2 триъгълни бисквити.
Пренасят се върху плитка тава, така, както са с хартията и се изпичат на 180 градуса за 10 минути.
Като се извадят, докато са топли, са меки и разрезите малко са се заличили, но с нож се разрязват отново внимателно, за да не се начупят и се оставят да изстинат.
Докато изчакваме масленото тесто да престои в хладилника, ще направим пандишпанов блат за основата. С миксер се разбиват трите яйца със захарта и ванилията, докато побелее. Добавяме брашното и доразбиваме на най-ниски обороти до гладкост.
Сместа се сипва в тортена тавичка, широка 24 см, застлана с готварска хартия и леко намаслена, както и стената на тавичката и поръсена леко с брашно.
Слага се да се пече на 180 градуса за 12 минути с вентилация. Изпеченият блат се оставя да изстине, като се отстранява хартията.
Идва време да приготвим крушите. Кората на 3 големи круши се обелва и се нарязват на резени. Отстраняват се семената и се нарязват на кубчета. Слагат се в съд с незалепващо покритие заедно с 3 с.л. захар и 1 кафена чашка вода.
Добавя се лимоновият сок и се слагат на огъня, като се разбъркват на няколко пъти, докато станат прозрачни. Щом се сварят се оттеглят да изстинат.
Приготвяне на крема:
С тел се разбиват жълтъците със захарта много добре. Към тях се добавя нишестето и по малко една чаша мляко, да се получи гладка смес. Останалото мляко се загрява на огъня. Дръпва се от котлона и се добавя към него яйчената смес.
Разбърква се и пак се връща на огъня, като непрекъснато се бърка до сгъстяване. Отстранява се и се добавя маслото, отново се разбърква до разтопяването му. Белтъците се разбиват на сняг с миксера, след което се доразбиват с малко захар на водна баня до сгълстяването им.
Оформяне на тортата:
Блатът се поставя върху тортена чиния и около него се закопчава ринг. Сиропира се с неподсладено прясно мляко. Крушите се разстилат върху блата със сока, който е останал в тях. Млечният крем се нанася върху крушите и се заглажда. Оставя се в хладилника за около час. Рингът се отстранява и се нанася отгоре белтъчният крем. Поръсва се с натрошена бисквита /онези двете от отстраненото тесто/.
Украсата се оформя, като бадемовите бисквити се подреждат като разперено ветрило. Преди това се поръсват с пудра захар. Под всяка бадемова бисквита може да се сложи бяло шоколадово драже.
Тортата Ветрило е готова.