Торта Ветрило

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Торта Ветрило6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Толкова много любов е събрана в тази торта"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • ванилена захар - 1 бр. (10 г)
  • прясно мляко - 150 мл /за сиропиране/
  • ром - 1 ч.л. /алкохол/
  • За бисквитите за ветрилото
  • масло - 80 г
  • захар - 40 г кристална
  • пшенично брашно - 60 г
  • бадемово брашно - 50 г
  • лимонова кора - 1 - 2 ч.л. или стърготини
  • пудра захар - 1 с.л. /за поръсване/
  • шоколадови дражета - 12 бр. /бели/
  • За пълнежа
  • круши - 600 г едри
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • вода - 100 мл
  • За крема
  • прясно мляко - 600 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • ванилена захар - 1 бр.
  • царевично нишесте - 60 г /фино/
  • масло - 50 г
  • белтъци - 3 бр.
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвят бадемовите бисквити, с които ще се оформи украсата накрая като ветрило. В купа се смесват бялото и бадемовото брашно, захарта и лимоновите стърготини, захарта и маслото, престояло на стайна температура и се разбърква като се размачква с ръка. Тези продукти се събират в тесто като малка топка. Завива се в стреч фолио и се слага за половин час в хладилника.

След това тестото се разточва, като се поставя върху готварска хартия, а върху него се слага фолиото, в което е било увито и така се точи, за да не лепне по точилката.

Оформя се с диаметър, колкото е дъното на тавичката - 24 см, каквато ще е големината на тортата. За целта падащото дъно на тавичката се поставя върху кората и с нож се очертава окръжност, като се отстранява излишното тесто.

Полученият кръг се нарязва на 12 триъгълника, а от малкото излишно тесто също се оформят 2 триъгълни бисквити.

Пренасят се върху плитка тава, така, както са с хартията и се изпичат на 180 градуса за 10 минути.

Като се извадят, докато са топли, са меки и разрезите малко са се заличили, но с нож се разрязват отново внимателно, за да не се начупят и се оставят да изстинат.

Докато изчакваме масленото тесто да престои в хладилника, ще направим пандишпанов блат за основата. С миксер се разбиват трите яйца със захарта и ванилията, докато побелее. Добавяме брашното и доразбиваме на най-ниски обороти до гладкост.

Сместа се сипва в тортена тавичка, широка 24 см, застлана с готварска хартия и леко намаслена, както и стената на тавичката и поръсена леко с брашно.

Слага се да се пече на 180 градуса за 12 минути с вентилация. Изпеченият блат се оставя да изстине, като се отстранява хартията.

Идва време да приготвим крушите. Кората на 3 големи круши се обелва и се нарязват на резени. Отстраняват се семената и се нарязват на кубчета. Слагат се в съд с незалепващо покритие заедно с 3 с.л. захар и 1 кафена чашка вода.

Добавя се лимоновият сок и се слагат на огъня, като се разбъркват на няколко пъти, докато станат прозрачни. Щом се сварят се оттеглят да изстинат.

Приготвяне на крема:

С тел се разбиват жълтъците със захарта много добре. Към тях се добавя нишестето и по малко една чаша мляко, да се получи гладка смес. Останалото мляко се загрява на огъня. Дръпва се от котлона и се добавя към него яйчената смес.

Разбърква се и пак се връща на огъня, като непрекъснато се бърка до сгъстяване. Отстранява се и се добавя маслото, отново се разбърква до разтопяването му. Белтъците се разбиват на сняг с миксера, след което се доразбиват с малко захар на водна баня до сгълстяването им.

Оформяне на тортата:

Блатът се поставя върху тортена чиния и около него се закопчава ринг. Сиропира се с неподсладено прясно мляко. Крушите се разстилат върху блата със сока, който е останал в тях. Млечният крем се нанася върху крушите и се заглажда. Оставя се в хладилника за около час. Рингът се отстранява и се нанася отгоре белтъчният крем. Поръсва се с натрошена бисквита /онези двете от отстраненото тесто/.

Украсата се оформя, като бадемовите бисквити се подреждат като разперено ветрило. Преди това се поръсват с пудра захар. Под всяка бадемова бисквита може да се сложи бяло шоколадово драже.

Тортата Ветрило е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: