Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Милинката на моето детство

Милинката на моето детство

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Милинката на моето детство
Снимка: Мария Симова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Онзи вкус от детството, с който майките ни ни будеха - ето това искаме да съхраним"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 250 мл топла
  • олио - 1 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - около 600 г
  • заливка
  • масло - 100 г
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • за поръсване
  • пудра захар
  • ванилия - 1 прахче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода. В купа, пресейте брашното и оформете кладенче. В него прибавете солта, захарта, яйцата, млякото, олиото и разтворената мая, замесете меко тесто.

Късайте от тестото и оформяйте малки топчета, подредете ги в тава с диаметър 30 см, намазана с масло.

Оставете ги да втасат за не по малко от 60 минути, докато удвоят обема си и запълнят тавичката.

Разтопете останалото масло, добавете солта и брашното да се запържи до златисто. Оставете заливката да се охлади и намажете втасалите милинки.

Поставете тавата в предварително нагрята на 190 градуса фурна и печете до бледо златист загар.

Смесете пудра захар (количеството е по ваш вкус) с ванилията и поръсете горещата милинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Обожавам ги! Аз слагам и в заливката едно яйце.
20.06.2018 09:01
Яница Николова
Яница Николова
Страхотни!
19.06.2018 13:31