Начин на приготвяне
Чушките (могат да са червени, зелени-пресни/или сухи, предварително накиснати в топла вода) се измиват и изчистват, слагат се в тава.
Плънката се приготвя, като лукът и морковът се нарязват на ситно и се пържат до омекване с лъжица вода и сол на вкус.
Слага се оризът и се разбърква с дървена лъжица непрекъснато около 5-6 минути, изсипва се в купа и в същата тенджера с олио се пържи каймата, която предварително сме разбъркали с около 1 к.ч. вода до получаване на трохи и оставане на мазнина.
Прибавя се червен пипер и се разбърква, после настърганите домати, оризът и лукът, пак се разбърква и се маха от котлона, добавят се нарязаните пресни подправки.
Чушките се пълнят с плънката, ако остане плънка, се навиват лозови сармички и се пълнят домати.
Долива се вода да покрие чушките, малко олио и се пече в загрята фурна около 200°C, докато оризът омекне и остане малко сос и мазнина.
Приготвя се сосът - в купа се разбиват яйцата, киселото и прясното мляко, брашното и сол на вкус.
Добавя се сос от чушките и се разбърква, готовите чушки се заливат и се допича около 5-10 минути.
След това се нарязват пресни подправки.
Чудните чушки с кайма и млечен сос са готови.