Начин на приготвяне
Първо, приготвяме базовото тесто, като за целта пресяваме брашното 2 пъти. Прибавяме солта и царевичния грис.
В хладката вода активираме маята със захарта. След като шупне, я изсипваме в кладенчето от брашно и добавяме зехтина.
Омесваме меко и еластично тесто. Обвиваме в намаслено фолио за свежо съхранение и го поставяме за 20 часа в хладилник.
След като го извадим, го оставяме за половин час на стайна температура.
Разделяме тестото на 4 топки. Покриваме ги с фолио и оставяме да удвоят обема си.
Набрашняваме плота със семола брашно и разточваме 4 пици с дебелина 1 см.
Разстиламе всяка от тях в подходяща тава за пица, която предварително сме напръскали със спрей мазнина.
Отгоре гарнираме с домашния кетчуп. Маслините обезкостяваме и нарязваме, като оставяме 5-6 цели.
Гъбите нарязваме на шайби, а хамона - на кубчета, като оставяме и от него 1-2 слайса.
Подреждаме върху тестото отцедената царевица, хамона, гъбите, маслините и моцарелата.
Печем в предварително загрята фурна до готовност.
Аранжираме я с няколко маслини, късове хамон и пресен босилек.
Пицата Капричоза с хамон и царевица е готова.
Съвет: Не упоменавам градуси на печене и време на термична обработка, защото всеки разполага с различна печка и фурна - на вентилатор или без. Смятам, че всеки, наричащ себе си хоби кулинар, може да прецени кога тестото е изпечено и пицата е готова за консумация.