Начин на приготвяне
Измийте под течаща вода салатите и зеления лук. Подсушаваме ги добре.
Грейпфрута обелваме и освобождаваме сегментите му.
Авокадото обелваме и нарязваме на резени. Поръсваме ги с лимоновият сок, за да не почернеят до поднасянето и консумацията на салатата.
В подходяща чиния подреждаме листата от салатата. Върху тях поставяме малките крехки листенца от кълновата салата. Прибавяме резените от авокадото и грейпфрута.
Нарязания зелен лук смесваме с кълновете и ги поставяме в средата на салатата.
Идеята за маслините ми хрумна в процеса на приготвянето на салатата.
Вкъщи винаги има по един голям буркан от тях. В момента имах накиснати бадемови ядки, останали от закуската.
Обелих ги и ги поставих в изкиснатите предварително от саламурата маслини.
Медено-горчичният винегрет приготвяме непосредствено преди поднасянето на салатата.
В малка купа смесваме добре съставките - горчицата, меда и оцета с помощта на малко телче за разбиване или вилица.
Постепенно добавяме олиото, като продължаваме да разбърквате до образуването на гладка смес.
Подправяме със сол и черен пипер.
Подправяме зелената салата преди консумацията ѝ.
Останалия винегрет сипваме в стъклен буркан и съхраняваме в хладилник, готов за овкусяване на поредната порция салата.
Диетичната зелена салата с авокадо и медено-горчичен винегрет е готова.