Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена салата»Диетична зелена салата с авокадо и медено-горчичен винегрет

Диетична зелена салата с авокадо и медено-горчичен винегрет

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Диетична зелена салата с авокадо и медено-горчичен винегрет
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1
"Ароматна салата с грижа за фигурата"

Необходими Продукти

  • за 1 порция
  • зелена салата - 4 листа
  • полска салата - 1 шепа (кълнова)
  • зелен лук - 2 стръка, зелената част
  • авокадо - 1/2 бр.
  • зелени маслини - 5 - 6 бр., без костилка
  • бадеми - сурови ядки
  • грейпфрут - 3 - 4 сегмента
  • кълнове - 2 с.л. от люцерна
  • лимони - 1 с.л., сока от плода
  • За медено горчичения винегрет
  • растителна мазнина - 1/2 ч.ч.
  • дижонска горчица - 1 ч.л.
  • пчелен мед - 2 ч.л.
  • винен оцет - 3 с.л., балсамико, бял
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • естрагон - 1 ч.л. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте под течаща вода салатите и зеления лук. Подсушаваме ги добре.

Грейпфрута обелваме и освобождаваме сегментите му.

Авокадото обелваме и нарязваме на резени. Поръсваме ги с лимоновият сок, за да не почернеят до поднасянето и консумацията на салатата.

В подходяща чиния подреждаме листата от салатата. Върху тях поставяме малките крехки листенца от кълновата салата. Прибавяме резените от авокадото и грейпфрута.

Нарязания зелен лук смесваме с кълновете и ги поставяме в средата на салатата.

Идеята за маслините ми хрумна в процеса на приготвянето на салатата.

Вкъщи винаги има по един голям буркан от тях. В момента имах накиснати бадемови ядки, останали от закуската.

Обелих ги и ги поставих в изкиснатите предварително от саламурата маслини.

Медено-горчичният винегрет приготвяме непосредствено преди поднасянето на салатата.

В малка купа смесваме добре съставките - горчицата, меда и оцета с помощта на малко телче за разбиване или вилица.

Постепенно добавяме олиото, като продължаваме да разбърквате до образуването на гладка смес.

Подправяме със сол и черен пипер.

Подправяме зелената салата преди консумацията ѝ.

Останалия винегрет сипваме в стъклен буркан и съхраняваме в хладилник, готов за овкусяване на поредната порция салата.

Диетичната зелена салата с авокадо и медено-горчичен винегрет е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: