Начин на приготвяне
Пригответе крема, като в дълбок съд на котлона на умерена температура разтопите маслото в млякото. Добавете натрошената на дребно тахан халва и начупения шоколад. Разбърквайте на котлона, докато се разтопят всички съставки. Свалете съда от котлона, оставете да се охлади и след това приберете в хладилника да стегне. Трябва да стане с консистенция на течен шоколад.
При готовност на крема, пригответе локума, като го нарежете на дребни парченца. Поставете в съд и разтопете в микровълновата, като през кратки интервали отваряте и разбърквате. Когато се разтопи и може да се маже, намажете една от приготвените вафлени кори. Внимавайте много, тъй като разтопеният локум е ужасно горещ! След като намажете една кора, отгоре захлупете с друга.
Намажете отгоре кората с крем и отгоре захлупете с друга кора. Обърнете намазаните кори и долната кора също намажете с крем и захлупете с друга кора.
Измажете външните кори хубаво с крем, увийте със свежо фолио и приберете в хладилника да стегнат. Притиснете отгоре с дъска, за да не се повдигне горната кора.
Охлаждайте няколко часа или най-добре една нощ, за попият корите и да омекнат. При готовност извадете от хладилника, нарежете в избрана форма.
Разтопете шоколада (ако искате вафлите ви изцяло да са глазирани отвън с шоколад, пригответе повече - поне 200 г) в микровълновата или на водна баня и потопете изрязаните вафли. Отново приберете в хладилника да стегне шоколадът.
Моите вафлени кори бяха пакет от 8 бр. кори с размер 25/17 см, закупени от руски магазин Берьозка.
Рецептата е адаптирана от lussisworldofartcraft.blogspot.com
Коментари