Питки за Еньовден

Таня ЛевеноваТаня ЛевеноваГотвач234663783
23/06/2019
Приготвяне90 мин.
Готвене35 мин.
Общо125 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо394
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От пресятото брашно се прави кладенче и там се изсипват

продуктите за тестото, като маята се активира с малко вода, захарта и 2-3 с.л. брашно.

След като се омеси гладко и средно твърдо тесто, то се покрива с кърпа

и се оставя на топло за втасване.

Когато е готово, тестото се премесва леко и се оформя на руло.

От него се откъсват топчета около 100 г всяко.

Топчето се разточва, намазва се с олио и се поставя около 1 ч.л. от сиренето в средата.

След това от него отново се оформя топче, което също се разточва.

С нож се правят разрези от края на кората към центъра, без да се стига до края му - на разстояние от него около 2 см.

Полученото цвете се поставя в тава с хартия за печене - така се правят и останалите топчета, като се редят на разстояние.

Тавата с питките се покрива с кърпа и се оставя на топло за около половин час.

След това се намазват с разбито цяло яйце, а в средата на питката се ръсят семена.

Питките за Еньовден се поставят във фурната, която се пуска на 200°C и се пекат за около 35 минути.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Яница Николова
Чудесни!
0
0