Питки милинки

Питки милинки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
03/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Хем питки, хем милинки - една вкусна закуска за цялото семейство"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл хладка
  • кисело мляко - 4 - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 равна ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • яйца - 2 без 1 жълтък /той е за намазване/
  • брашно - 700 г
  • маково семе - за поръсване
  • сирене - 100 г
  • мая - 1 пакет суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в хладката вода със захарта и се оставя да втаса 10 -15 минути.

Брашното се пресява в тава, оформя се в средата кладенче. Добавят се яйцата, като се отделя един жълтък за намазване отгоре, шупналата мая, киселото мляко, солта, маслото и олиото.

Разбърква се с вилица, после се замесва меко тесто и се оставя да втаса покрито с фолио.

Готовото тесто се премесва още веднъж и се разделя на малки топчета, поставя се плънка в средата от натрошено сирене и нареждаме топките в намаслена тавичка.

Може да се оформи на фитил и се връзва на възел.

Оставя се да почине тестото за 15 минути, намазва се с разбит жълтък и поръсваме маково семе.

Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: