Начин на приготвяне
Разбиваме в купа яйцата заедно със захарта, ваниловата есенция и есенцията от кафе до побеляване.
В друга купа смесете брашното, какаото и бакпулвера. Пресяваме ги и добавяме към сместа.
Разбъркваме добре. Добавяме стопеното и охладено масло и отново разбъркваме добре. Покриваме форма със свалящ се ринг с хартия за печене и изливаме сместа. Печем за около 35 минути или до готовност. Охладете напълно.
Блатовете трябва да са много добре охладени иначе при рязане ще почнат да се ронят. С нож за хляб внимателно разделяме блата хоризонтално на три отделни блата.
Единият блат оставяме цял. Него ще поставим на дъното на формата за торта. Втория го изрязваме с по-малък диаметър с помощта на чиния, а третия го разрязваме на 16 триъгълника.
Крема:
В купа разбиваме течната сметана заедно със захарта, рикотата, ваниловата есенция, амаретото до пухкав крем. Една част от плода на компота нарязваме и добавяме към крема.
Сглобяваме:
По-големия блат пристегнете на дъното на формата и сиропираме със сока от компота. Подреждаме по ръба триъгълниците вертикално с острия връх нагоре. Слагаме половината от крема върху блата.
След това поставяме по-малкия по диаметър блат и него го сиропираме със сока от прасковите и добавяме другата половина от крема.
Прехлупете тригълниците напред, така че да се образува купол. В средата на купола слагаме другата част от плода на компота.
Прибираме сметановата торта в хладилник за една нощ поне.
Нарязваме шоколад на стърготини или го рендосваме и го полепваме по основата на тортата за по-завършен вид. Поръсваме с пудра захар или инстантно кафе.
Тортата Килиманджаро е готова.
Коментари