Начин на приготвяне
Яйцата със захарта се разбиват с миксера на максимална мощност за 10 минути, следват олиото и течността, която сте избрали, разбива се още минута. Добавя се ванилията (сложих течна есенция портокал).
Прибавят се сухите съставки - брашното, какаото и бакпулвера, които се пресяват предварително.
Разбъркват се внимателно. Сместа сипах в двете тави на фурна, покрити с хартия за печене. Пекат се на 160°C на вентилатор до суха клечка.
Абсолютно идентично на какаовия блат се приготвя и белият блат.
Готовите и охладени блатовете (общо 4 на брой) се изрязват с ринг на 4 кръга с дм 18 см и 4 кръга с дм 16 см.
Сладкарската сметана се разбива до готовност, добавя се течния шоколад и есенцията, разбърква се до хомогенност.
Двата диаметъра блатове, се сглобяват по отделно на две различни подложки.
На подложката се слага една лъжица от сметаната, за да се закрепи първият блат.
Първо се слага бял блат, напоява се с подсладено прясно мляко, отгоре се намазва добре със сметана, нареждат се парченца банан, които се притискат в сметана, следва кафяв блат и така се повтаря, докато свършат 4-те блата с дм-18 см. В среда се повтарят подпори, за да стане стабилна долната част на тортата за рожден ден.
Прибира се в хладилника, за не по-малко от 2 часа да стегне.
През това време се сглобява вторият етаж на тортата. Напълно идентично на първия етаж. Отново се прибира в хладилника, да стегне.
Масления крем:
Мекото масло се разбива до пухкав крем, добавя се есенцията и кондензираното мляко на струйка и бъркането продължава още 6-7 минути, до готовност.
Двете части на сметановата торта се изказват добре с маслен крем от всички страни. Отново се прибират в хладилника за няколко часа, кремът за торта трябва да стегне напълно.
Когато това стане, от фондана се разточват последно кори с подходящ диаметър и се покрива, първо, единия етаж от тортата, след което и втори. Върху втория етаж се забиват подпори или дървени шишчета, които да стигнат и до първия етаж на тортата за стабилност.
Последната стъпка е декорацията на тортата с предварително приготвените елементи, които се залепват по тортата.
Използвала съм молдове, с помощта на които оформих декорацията на Торта Fortnite.
П.П. От останалите изрезки от блатовете може да си приготвите бонбони или да съхранявате във фризера.