Начин на приготвяне
Маслото и яйцата се изкарват на стайна температура. За блатовете на тортата в купа се смесват сухите съставки - брашно, какао, сол, сода и бакпулвер.
В купата на кухненски робот слагаме масло, като се нарязва на кубчета. Добавя се захарта и се разбива поне 5 минути, докато се получи кремообразна смес. През това време си приготвяте кафето.
Яйцата се добавят в купата на миксера едно по едно, като след всяко се разбърква много добре. Към кафето се добавя млякото. Половината от сухите съставки се добавят в миксера. Добавят се и кафето и млякото при тях и се разбърква бавно.
След като се смесят, се добавят и останалата част от сухите съставки. Разбърква се до получаването на гъстотата на кексово тесто.
Подготвя се форма за торта с падащ ринг, като се слага хартия за печене на дъното и леко се намазнява. Сместа се изсипва във формата. Шоколадовият блат се пече на предварително загрята фурна на 180 °C.
Пече се около 30-35 минути, като проверявате със суха клечка дали блатът е готов. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. След което се изважда от формата и се разрязва на две през средата.
Подготвя се шоколадовият крем за торта. За него маслото също трябва да е на стайна температура. Шоколадът се начупва и слага в купа. Разтапя се на водна баня, като се разбърква. Добавя се сладкарската сметана и се разбърква до хомогенна смес. Добавя се и маслото и се разбърква добре.
Сместа е леко течна, но се оставя около час, за да се охлади и да се стегне. Кремът е готов.
Малко от крема се слага върху подноса, върху който ще се сглобява шоколадовата торта, за да се фиксира. Слага се долната част на блата. Половината от крема се разпределя върху блата.
Отгоре се слага горната част на блата. С останалия крем за торта се покрива цялата торта. Заглажда се. Този крем е по-вкусен, ако не се прибира в хладилника, защото е маслен и стяга.
Тортата за рожден ден се декорира. Сладкарската сметана се изсипва в купата на миксера. Разбива се. Подготвя се пош с накрайник, който наподобява лентичка.
Шоколадовата торта се покрива с тънък слой сметана. Останалата сметана се разделя на две равни части. В едната купа със сметана се слага малко от червената сладкарска боя. Разбърква се.
Пълни се пошът, като в половината от която лентичката е по-широка, се слага от розово-червената сметана, а от долната страна се пълни с бялата сметана. По този начин от поша излиза наполовина розова, наполовина бяла сметана.
Започва да се оформя цвете, като се започва от центъра на тортата. Сметана се разполага с къси накъдрени лентички, като бялата част е към тортата. По средата се прави кръгче и около него лентички до покриването на цялата торта. Прави се тичинка от перли за торта.
С тази дяволска торта гарантирано ще си оближете пръстите и ще искате още.