Торта Килиманджаро

Петя ТосковаПетя Тоскова
Помощник Готвач
829682871
Торта Килиманджаро8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Някои хора покоряват планини, ние предпочитаме да похапваме торта Килиманджаро и да се наслаждаваме на живота"

Необходими Продукти

  • за 3 бр. блатове
  • захар - 200 г
  • яйца - 5 бр.
  • ванилия - 1 ампула
  • брашно - 140 г
  • какао - 50 г
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • есенция кафе - 1 ампула
  • масло - 50 г
  • за крема
  • сметана - 400 г течна сладка
  • рикота - 250 г
  • захар - 180 г
  • амарето - 90 г
  • ванимова есенция - 1 ампула
  • компот от праскови - 1 бр.
  • шоколад
  • пудра захар - или инстантно кафе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме в купа яйцата заедно със захарта, ваниловата есенция и есенцията от кафе до побеляване.

В друга купа смесете брашното, какаото и бакпулвера. Пресяваме ги и добавяме към сместа.

Разбъркваме добре. Добавяме стопеното и охладено масло и отново разбъркваме добре. Покриваме форма със свалящ се ринг с хартия за печене и изливаме сместа. Печем за около 35 минути или до готовност. Охладете напълно.

Блатовете трябва да са много добре охладени иначе при рязане ще почнат да се ронят. С нож за хляб внимателно разделяме блата хоризонтално на три отделни блата.

Единият блат оставяме цял. Него ще поставим на дъното на формата за торта. Втория го изрязваме с по-малък диаметър с помощта на чиния, а третия го разрязваме на 16 триъгълника.

Крема:

В купа разбиваме течната сметана заедно със захарта, рикотата, ваниловата есенция, амаретото до пухкав крем. Една част от плода на компота нарязваме и добавяме към крема.

Сглобяваме:

По-големия блат пристегнете на дъното на формата и сиропираме със сока от компота. Подреждаме по ръба триъгълниците вертикално с острия връх нагоре. Слагаме половината от крема върху блата.

След това поставяме по-малкия по диаметър блат и него го сиропираме със сока от прасковите и добавяме другата половина от крема.

Прехлупете тригълниците напред, така че да се образува купол. В средата на купола слагаме другата част от плода на компота.

Прибираме сметановата торта в хладилник за една нощ поне.

Нарязваме шоколад на стърготини или го рендосваме и го полепваме по основата на тортата за по-завършен вид. Поръсваме с пудра захар или инстантно кафе.

Тортата Килиманджаро е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна борисова
Марияна борисова
Много добра рецепта
04.03.2019 10:46
1
Потребител#207731
Потребител#207731
Красота ;)
05.07.2018 23:33
Admin
Admin
Много добра рецепта, поздравленията на майсторката!
30.06.2018 15:17
1
1
Покажи всички подкоментари