петък, 1 август

Лазаня

Публикувана от:
Видяно: 160 131 пъти
Националност: Италианска Кухня
Категория: Паста
Рецепта за Лазаня
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции12 бр.

Необходими Продукти

  • кори - за лазаня 12 бр.
  • кайма - 500 гр.
  • моркови - 3 бр.
  • чесън - 1 глава
  • лук - 1 глава
  • доматен сос - 500 мл. и консервирани
  • кашкавал - пармиджано 500 гр.
  • сметана - 400 гр.
  • прясно мляко - 1 л.
  • брашно - 70 гр.
  • зехтин
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • босилек

Приготвяне на Лазаня

Сос рагу : Настърганите моркови, лукът нарязан на ситно и чесънът, смачкан със преса се слагат в нагорещен зехтин и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите и подправките, след което се оставят на слаб огън да врят.
Сос бешамел : Брашното да се запържи леко в малко олио. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти. Добавя се сол и черен пипер.


Във вряща вода с олио и сол се пускат корите, една по една, за да не залепнат. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат се охлаждат със студена вода.

Тавата се маже с олио, слага се малко от бешамела и започва подреждането на лазанята. Кори, бешамел, сос рагу, настърган кашкавал; пак кори, бешамел, слой рагу, слой кашкавал - и така около 4 слоя. Завършва се със бешамел и кашкавал.

Върху кашкавала могат да се сложат домати на кръгчета.

Пече се около 40 минути при 200 C фурна. Ако започне да загаря се покрива с фолио и малко преди да е готова се открива

4.2 от 81 Гласа

Отзиви (21)

  • 1
    0
    Отговор
    Христиана Тодорова

    2013-10-23, Оценка 5 от 5 за Лазаня

    Най-сполучливата и любима на семейството лазаня. Вкусна и сочна. Поздравления!
  • 0
    0
    Отговор
    Петьо Караатанасов

    2013-10-19, Оценка 3 от 5 за Лазаня

    не е кой знае какво защо няма гъби
  • 1
    0
    Отговор
    Лъчо

    2013-02-24, Оценка 5 от 5 за Лазаня

    В бешамела ако се сложи и синьо сирене ствава великолепно.
  • 0
    0
    Отговор
    ive998

    2012-12-29, Оценка 4 от 5 за Лазаня

    Стана вкусна,но аз не сложих сметана....
  • 0
    0
    Отговор
    Лили

    2012-12-15, Оценка 5 от 5 за Лазаня

    от вси4ки рецепти това е наи хубавата и сполу4лива рецепта но без морцови те нямат място там
  • 0
    0
    Отговор
    милко

    2012-03-12, Оценка 3 от 5 за Лазаня

    спазвайте стриктно указанията на опаковката. Може да капвате олио във водата, преди да пускате корите
  • 1
    0
    Отговор
    явор и марина

    2012-03-12, Оценка 5 от 5 за Лазаня

    здравейте имам питане нашите кори се слепиха и трябваше да купим други въпреки че ги пуснахме една по една дайте съвет
  • 0
    0
    Отговор
    Ива

    2011-12-21, Оценка 4 от 5 за Лазаня

    а ако корите за лазаня се заместят с най-обикновени макарони???
  • 0
    0
    Отговор
    Силвия

    2011-03-04, Оценка 4 от 5 за Лазаня

    В момента се пече лазанята, но ме притеснява малко соса Бешамел. Бърках, в очакване да се сгъсти, но по едно време(след 6-7 мин бъркане) забелязах, че започва като идея да се пресича и го махнах от котлона. Как е редно да се приготви ? Ще ви бъда задължена за всяка подробност.
  • 2
    0
    Отговор
    Силвия

    2011-02-22, Оценка 4 от 5 за Лазаня

    Сметаната течна или заквасена ?

Домашна и уникална рецепта за Лазаня. Намери ли това, което търсиш? Прелисти останалите категории за Лазаня. Избрани рецепти от българската и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Лазаня в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с хиляди рецепти, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.