Начин на приготвяне
За сос Болонезе: Нарежете зеленчуците на ситно. Загрейте зехтина, сложете лука и запържете до омекване, добавете чесънът и морковът. Пържете около 5 минути, като периодично разбърквате и след това прибавете и мляното месо (каймата).
Разбъркайте хубаво и с помощта на шпатулка натрошете каймата, добавете нарязаните маслинки и запържете още 10 минути до полуготовност на месото. Накрая сложете млените домати и подправките, оставете да клокне и махнете от котлона.
За сос Бешамел: Разтопете в касерола или тенджерка маслото и сложете брашното, запържете за кратко до златисто. Разбъркайте и добавете топлото прясно мляко, като бъркате енергично до сгъстяване, внимавайте да не загори. Накрая трябва да получите средно гъст на консистенция сос. Разпределете двата соса, така че да ви стигнат за четири до шест реда кори.
Започнете реденето на лазанята в правоъгълна тавичка. Сложете на дъното и около два черпака от сос Бешамел, така че да го покрие. Отгоре сложете ред кори, сипете обилно от соса Болонезе, толкова, колкото да ги покрие, и отгоре полейте пак с Бешамел.
Направете втори ред по същия начин, като наредите кори, полейте обилно със сос Болонезе и отгоре Бешамел, като на този ред поръсете с настърган кашкавал (половината от цялото количество) и по желание поръсете с пармезан.
Направете трети и четвърти ред по същия начин, без да се им се слага кашкавал, най-отгоре трябва да завършите с много сос. Не варете и не попарвайте корите предварително, от тези продукти се получава достатъчно сос, който ще ги напои добре и лазанята няма да стане суха.
Загрейте фурната на 200 градуса, след това сложете тавата с лазанята в нея и намалете градусите до 180. Печете 30-40 минути, след което извадете тавата и отгоре настържете останалата половина от кашкавала.
Запечете отново до разтопяването на кашкавала. Поднесете топла, но не гореща.
Вкусната лазаня Болонезе е готова.
Коментари