четвъртък, 23 октомври

Тиквеник

Публикувана от:
Видяно: 22 635 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Баници
Рецепта за Тиквеник
Приготвяне
Готвене
Общо

Необходими Продукти

  • кори - 1 пакет, голям за баница
  • тиква - около 1, 5 кг
  • канела - 1 пакетче
  • индийско орехче - 1 ч.л.
  • орехи - около 150 - 200 г, натрошени
  • захар - 150 - 200 г
  • масло - 2 - 3 ч.л. краве
  • яйца - 2 броя,
  • за заливката
  • прясно мляко - 200 мл ч.ч.
  • сода - 1 щипка бикарбонат
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимони - кората на 1 лимон
  • захар - 2 - 3 с.л. пудра, за сиропа

Приготвяне на Тиквеник

Почистете тиквата, нарежете я на парчета и ги рендосайте. Разбъркайте добре с канелата, индийското орехче и захарта (на вкус). Оставете да се овкуси плънката за 5-10 минути.

Вземете 2 кори и по дължината на средата разпределете от тиквата достатъчно дебел пласт. Поръсете с натрошените орехи, настържете малко лимонова кора и завийте. Повторете процедурата с останалите кори и плънка, а готовите части от тиквеника подреждайте в намаслена тавичка.

Наредените парчета залейте с разбърканите яйца, прясно мялко, сода, ванилия и настъргана лимонова кора. По желание нарежете тиквеника с нож на квадрати. Отгоре разпределте малки парченца масло и сложете да се пече на 180-200 градуса до готовност. Изпеченият тиквеник залейте с топъл захарен сироп.

4.0 от 13 Гласа

Отзиви (1)

  • 0
    0
    Отговор
    Готвач

    2013-11-12, Оценка 3 от 5 за Тиквеник

    Това на снимката е баклава май, не е тиквеник! Каква лимонова кора в тиквеник....

Вкусна и лесна рецепта за Тиквеник. Не намерихте това което търсите? Прегледай другите ни категории за Тиквеник. Доказани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Тиквеник в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.