Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Вита баница със зеле (Зелник)

Вита баница със зеле (Зелник)

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Вита баница със зеле (Зелник)
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 2
19/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10 парчета
"Обичате ли Зелник? Ние си умираме за него"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая - 1/3 кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - 400 мл
  • брашно - 1 кг
  • За плънката
  • кисело зеле - 1 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч. за поръсване на корите при точенето
  • олио - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плънката за зелника се приготвя, като зелето се нарязва и се запържва. От изброените продукти за тестото се замесва меко тесто. Разделя се на 12 равни части, всяка се оформя на топче.

Всяко топче се разточва на тънка кора, като по време на точенето се поръсва със смесените два вида брашно.

Всяка кора се поръсва с олио и се слагат 3-4 лъжици от зелето. Навиват се на руло и се подреждат в намаслена с олио тава.

Оформената баница се поръсва с олио и се пече на 190 градуса за 30-35 минути. Изпечената баница се пръска със студена вода и се покрива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: