вторник, 9 февруари

Гюзлеми

От ИларияМастър Шеф / Автор07/09/2011
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции20-25 бр.
Изпрати Гюзлеми
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо123 122
  • Преглеждания за месеца1575
  • Преглеждания за седмицата52
  • Коментирана41 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена2

Необходими Продукти

  • брашно - 1 и 1/2 кг
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 броя
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 500 г за плънката, за плънката
  • яйца - 4 броя, сварени и 4 сурови
Сготви+2 точки
2 потребители сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Гюзлеми

Пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете две яйца. Добавете солта, оцета и олиото и разбъркайте. Постепенно доливайте прясно мляко, вода и замесете еластично тесто.

Разделете тестото на еднакви топки и ги разточете на тънки кори. Смесете натрошените сварени яйца със сиренето. Добавете суровите яйца и разбъркайте. Готовата плънка разпределете в средата на разточената кора.

Прегънете срещуположните ѝ краища, наръсете отново от плънката и прегънете другите краища, така че да се получи плик. Изпържете така приготвените гюзлеми в сгорещено олио от двете страни.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Обща оценка за рецептата:Дай и ти своята оценка!
3.9 от 51 Гласа

Отзиви (41)

Най-новитеНай-добритеНай-лошите
1
0
Отговор
desss16
Деси

2016-01-13, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

И аз знам, че се правят на сач. Много ги обичам с добавено сирене.
2
0
Отговор
Нели

2015-12-01, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

Правилното име е гьозлеме ☺
6
0
Отговор
дени

2015-06-06, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

гюзлемите се пекат на сач!!!не се пържат
2
0
Отговор
Nedqlko xlebarq

2015-05-17, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

Az sum ot Daskal Atanasovo !!!
0
2
Отговор
НАДЯ

2014-03-19, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

много са вкусни намазани с
масълце
5
0
Отговор
Катя Енчева

2014-02-27, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

Вместо пържене - по-добре се пекат на сач и после се мажат с мазнина...
6
4
Отговор
коси

2014-02-27, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

не знам дали е гюзлеми но в нашия край - Добруджанския правим платеки със същото тесто но точим кори - ръсим със сирене - сгъваме на плик и се пече на сач готовите платеки увити в кърпа траят доста време и си ги хапваме на закуска като възваряваме вода със сирене и масло - топваме платеката за 2 минути във врящата смес и е готова за хапване - много е вкусно - ще опитав и гюзлемите - непременно
5
3
Отговор
Минка Михова

2014-02-26, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

Гюзлемите от моя роден край изглеждат точно така, като на снимката. Точат се от тесто, замесено с вода, яйце, сол и оцет. Ръсят се само със сирене и се сгъват по описания начин. Пържат се в метален сач, който доста се различава от глинения. Представлява метален кръг с диаметър около 50 см, леко вдлъбнат по средата. Така се пържат с много малко мазнина, която е разпределена по цялата гюзлема. Стават уникално вкусни, особено ако са пържени със свинска мас. В същия съд се пържат и катми, както наричаше баба ми палачинките.
1
0
Отговор
Теде

2014-02-23, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

И въобще не отговаря на снимката! А точно така трябва да са пекат на сач, за какво пържене тогава се пише в рецептата?!?
0
0
Отговор
Ценка

2014-01-28, Оценка 5.0 от 5 за Гюзлеми

Много вкусно!

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Свързани Рецепти

Още от категориите

Още рецепти с

Домашна и уникална рецепта за Гюзлеми. Намери ли това, което търсиш? Разгледай останалите специалитети за Гюзлеми. Доказани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как се приготвя Гюзлеми в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.