сряда, 4 май

Гюзлеми

07/09/2011
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции20-25 бр.
Изпрати Гюзлеми
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо126 818
  • Преглеждания за месеца64
  • Преглеждания за седмицата44
  • Коментирана41 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Продукти

  • брашно - 1 и 1/2 кг
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 броя
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 500 г за плънката, за плънката
  • яйца - 4 броя, сварени и 4 сурови
Сготви+2 точки
2 потребители сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Гюзлеми

Пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете две яйца. Добавете солта, оцета и олиото и разбъркайте. Постепенно доливайте прясно мляко, вода и замесете еластично тесто.

Разделете тестото на еднакви топки и ги разточете на тънки кори. Смесете натрошените сварени яйца със сиренето. Добавете суровите яйца и разбъркайте. Готовата плънка разпределете в средата на разточената кора.

Прегънете срещуположните ѝ краища, наръсете отново от плънката и прегънете другите краища, така че да се получи плик. Изпържете така приготвените гюзлеми в сгорещено олио от двете страни.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.8
Общо 52 гласували
5 21
4 13
3 10
2 5
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (41)

Изпрати
Деси
13.01.2016 18:59
И аз знам, че се правят на сач. Много ги обичам с добавено сирене.
1
0
Нели
01.12.2015 15:00
Правилното име е гьозлеме ☺
2
0
дени
06.06.2015 10:17
гюзлемите се пекат на сач!!!не се пържат
6
0
Nedqlko xlebarq
17.05.2015 03:49
Az sum ot Daskal Atanasovo !!!
2
0
НАДЯ
19.03.2014 11:55
много са вкусни намазани с
масълце
0
2
Катя Енчева
27.02.2014 21:19
Вместо пържене - по-добре се пекат на сач и после се мажат с мазнина...
5
0
коси
27.02.2014 19:54
не знам дали е гюзлеми но в нашия край - Добруджанския правим платеки със същото тесто но точим кори - ръсим със сирене - сгъваме на плик и се пече на сач готовите платеки увити в кърпа траят доста време и си ги хапваме на закуска като възваряваме вода със сирене и масло - топваме платеката за 2 минути във врящата смес и е готова за хапване - много е вкусно - ще опитав и гюзлемите - непременно
6
4
Минка Михова
26.02.2014 21:42
Гюзлемите от моя роден край изглеждат точно така, като на снимката. Точат се от тесто, замесено с вода, яйце, сол и оцет. Ръсят се само със сирене и се сгъват по описания начин. Пържат се в метален сач, който доста се различава от глинения. Представлява метален кръг с диаметър около 50 см, леко вдлъбнат по средата. Така се пържат с много малко мазнина, която е разпределена по цялата гюзлема. Стават уникално вкусни, особено ако са пържени със свинска мас. В същия съд се пържат и катми, както наричаше баба ми палачинките.
5
3
Теде
23.02.2014 14:43
И въобще не отговаря на снимката! А точно така трябва да са пекат на сач, за какво пържене тогава се пише в рецептата?!?
1
0
Ценка
28.01.2014 12:26
Много вкусно!
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Свързани Рецепти

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Домашна и уникална рецепта за Гюзлеми. Намери ли това, което търсиш? Разгледай останалите специалитети за Гюзлеми. Доказани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как се приготвя Гюзлеми в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.