Гюзлеми

Иларияот ИларияМастър Шеф / Автор
07/09/2011
"Да отдадем заслуженото и на турската кухня, пред тези гюзлеми няма как да останете безразлични. Участвай и ти в нашата кулинарна игра, печели докато готвиш. Информация тук http//gotvach.bg/konkurs"
Приготвяне35 мин.
Готвене25 мин.
Общо60 мин.
Порции20-25 бр.
Сготви+2 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо133 438
  • Преглеждания за месеца1339
  • Преглеждания за седмицата177
  • Коментирана41 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 1 и 1/2 кг
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 броя
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 500 г за плънката, за плънката
  • яйца - 4 броя, сварени и 4 сурови

Приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете две яйца. Добавете солта, оцета и олиото и разбъркайте. Постепенно доливайте прясно мляко, вода и замесете еластично тесто.

Разделете тестото на еднакви топки и ги разточете на тънки кори. Смесете натрошените сварени яйца със сиренето. Добавете суровите яйца и разбъркайте. Готовата плънка разпределете в средата на разточената кора.

Прегънете срещуположните ѝ краища, наръсете отново от плънката и прегънете другите краища, така че да се получи плик. Изпържете така приготвените гюзлеми в сгорещено олио от двете страни.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 21
4 13
3 10
2 5
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (41)

Изпрати
Деси Маринова
И аз знам, че се правят на сач. Много ги обичам с добавено сирене.
1
0
Нели
Нели
01.12.2015 15:00
Правилното име е гьозлеме ☺
4
1
дени
дени
06.06.2015 10:17
гюзлемите се пекат на сач!!!не се пържат
7
0
Nedqlko xlebarq
Nedqlko xlebarq
17.05.2015 03:49
Az sum ot Daskal Atanasovo !!!
2
0
НАДЯ
НАДЯ
19.03.2014 11:55
много са вкусни намазани с
масълце
0
2
Катя Енчева
Катя Енчева
27.02.2014 21:19
Вместо пържене - по-добре се пекат на сач и после се мажат с мазнина...
5
0
коси
коси
27.02.2014 19:54
не знам дали е гюзлеми но в нашия край - Добруджанския правим платеки със същото тесто но точим кори - ръсим със сирене - сгъваме на плик и се пече на сач готовите платеки увити в кърпа траят доста време и си ги хапваме на закуска като възваряваме вода със сирене и масло - топваме платеката за 2 минути във врящата смес и е готова за хапване - много е вкусно - ще опитав и гюзлемите - непременно
6
4
Минка Михова
Минка Михова
26.02.2014 21:42
Гюзлемите от моя роден край изглеждат точно така, като на снимката. Точат се от тесто, замесено с вода, яйце, сол и оцет. Ръсят се само със сирене и се сгъват по описания начин. Пържат се в метален сач, който доста се различава от глинения. Представлява метален кръг с диаметър около 50 см, леко вдлъбнат по средата. Така се пържат с много малко мазнина, която е разпределена по цялата гюзлема. Стават уникално вкусни, особено ако са пържени със свинска мас. В същия съд се пържат и катми, както наричаше баба ми палачинките.
8
3
Теде
Теде
23.02.2014 14:43
И въобще не отговаря на снимката! А точно така трябва да са пекат на сач, за какво пържене тогава се пише в рецептата?!?
1
0
Ценка
Ценка
28.01.2014 12:26
Много вкусно!
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Свързани Рецепти

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с