събота, 25 октомври

Гюзлеми

Публикувана от:
Видяно: 84 534 пъти
Националност: Турска Кухня
Категория: Хляб
Рецепта за Гюзлеми
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции20-25 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 1 и 1/2 кг
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 броя
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 500 г за плънката, за плънката
  • яйца - 4 броя, сварени и 4 сурови

Приготвяне на Гюзлеми

Пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете две яйца. Добавете солта, оцета и олиото и разбъркайте. Постепенно доливайте прясно мляко, вода и замесете еластично тесто.

Разделете тестото на еднакви топки и ги разточете на тънки кори. Смесете натрошените сварени яйца със сиренето. Добавете суровите яйца и разбъркайте. Готовата плънка разпределете в средата на разточената кора.

Прегънете срещуположните ѝ краища, наръсете отново от плънката и прегънете другите краища, така че да се получи плик. Изпържете така приготвените гюзлеми в сгорещено олио от двете страни.

4.4 от 40 Гласа

Отзиви (37)

  • 0
    0
    Отговор
    НАДЯ

    2014-03-19, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    много са вкусни намазани с
    масълце
  • 2
    0
    Отговор
    Катя Енчева

    2014-02-27, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    Вместо пържене - по-добре се пекат на сач и после се мажат с мазнина...
  • 6
    0
    Отговор
    коси

    2014-02-27, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    не знам дали е гюзлеми но в нашия край - Добруджанския правим платеки със същото тесто но точим кори - ръсим със сирене - сгъваме на плик и се пече на сач готовите платеки увити в кърпа траят доста време и си ги хапваме на закуска като възваряваме вода със сирене и масло - топваме платеката за 2 минути във врящата смес и е готова за хапване - много е вкусно - ще опитав и гюзлемите - непременно
  • 2
    0
    Отговор
    Минка Михова

    2014-02-26, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    Гюзлемите от моя роден край изглеждат точно така, като на снимката. Точат се от тесто, замесено с вода, яйце, сол и оцет. Ръсят се само със сирене и се сгъват по описания начин. Пържат се в метален сач, който доста се различава от глинения. Представлява метален кръг с диаметър около 50 см, леко вдлъбнат по средата. Така се пържат с много малко мазнина, която е разпределена по цялата гюзлема. Стават уникално вкусни, особено ако са пържени със свинска мас. В същия съд се пържат и катми, както наричаше баба ми палачинките.
  • 1
    0
    Отговор
    Теде

    2014-02-23, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    И въобще не отговаря на снимката! А точно така трябва да са пекат на сач, за какво пържене тогава се пише в рецептата?!?
  • 0
    0
    Отговор
    Ценка

    2014-01-28, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    Много вкусно!
  • 11
    0
    Отговор
    Илчо Петров

    2013-12-29, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    В Старозагорско се правят дебели гюзлеми или двойно точени. След като се разточи тънка кора се наръсва с малки парчета сирене и се слага малко разтопена мас с върха на пръстите. След това се навива разточената кора, след като се навие, се започва завиване от двата края едновременно под формата на спирала. Двата навити края се поставят един върху друг и се разточват наново до размера на сача. Пече се задължително на сач, който се намазва от време на време с мас. Ако не искате мас се ползва маргарин или масло.
    5
    1
    ДидиДаааааааааааааа......това са гюзлеми. Всичко останало е готварски интерпретации.
  • 14
    1
    Отговор
    Нина

    2013-11-04, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    Гюзлемите се пекат на сач и са само със сирене
  • 2
    0
    Отговор
    Димитринка Узунова

    2013-10-30, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    гюзлемито се пече на сач или плоча,като плънките могат да бъдат от кашкавал,спанак,сирене,кайма и да Ви е вкусно!!!!
  • 1
    3
    Отговор
    светлана гецова

    2013-09-29, Оценка 5 от 5 за Гюзлеми

    точно това си е гюзлема...

Домашна и уникална рецепта за Гюзлеми. Намери ли това, което търсиш? Разгледай останалите специалитети за Гюзлеми. Доказани рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как се приготвя Гюзлеми в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.