Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шипков кекс с глазура

Шипков кекс с глазура

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Шипков кекс с глазура
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
22/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • захар - 180 г
  • кисело мляко - 250 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 50 мл
  • мармалад - 50 г от шипки
  • бакпулвер - 15 г
  • за чая от шипки
  • вода - 200 мл гореща
  • шипки - 5 - 6 бр.
  • за глазурата
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • пудра захар - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • вода - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте шипките, разполовете ги и ги сложете във врящата вода, оставете за няколко минути и махнете от котлона. Захлупете и изчакайте 5 мин, прецедете през марля или цедка и охладете чая.

В купа разбийте яйцата със захарта, сложете кисело мляко и олио. Сухите съставки пресейте.

Добавяйте към яйцата по малко от брашното, смесено с бакпулвера, разбъркайте и сипете малко от чая, редувайте ги до пълното им поемане, като бъркате непрекъснато.

Вземете форма за кекс с дупка, намажете я с масло, набрашнете, изтръскайте излишното и сипете в нея кексовата смес. Отгоре сложете с разстояние по малко от шипковия мармалад и с помощта на дървено шишче или клечка го разнесете.

Изпечете във фурна на 170 градуса до суха клечка около 40 мин. Като проверявате с клечката, боцвайте кекса в сухата му част, където не сте слагали мармалад, защото на другите места той ще е по-влажен.

Извадете, оставете да се охлади и обърнете в чиния. Направете глазурата, като сложите маслото в тенджерка на котлона. Прясното мляко и водата сипете в купичка, добавете захарта и какаото и разбъркайте с тел.

Изсипете сместа при разтопеното масло и бъркайте до получаване на глазура.

Махнете от котлона, охладете няколко минути и залейте с нея изпечения кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Превъзходен кекс!
11.08.2016 20:55