Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък Хляб»Мексикански хлебчета тортия

Мексикански хлебчета тортия

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Мексикански хлебчета тортия1 / 2
28/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8-10 бр.
"А вие какво бихте направили за вечеря или обяд с тези мексикански хлебчета?"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч. пшенично
  • сода - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 4 - 6 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното, содата и солта в подходящ съд. Прибавете зехтина и започнете да замесвате бавно, като полека добавяте топла вода. Меси се, докато се получи тесто, премества се върху набрашнена повърхност и се меси към 5 минути до получаване на меко незалепващо тесто.

Оформете от него малки топки, колкото яйце и ги подредете в набрашнена тава. Оставете да престоят, покрити с кърпа. Разточете всяко топче върху набрашнена повърхност до получаване на тънка кора с диаметър около 20-25 см.

Подреждат се в сух съд и се покриват с чиста кърпа за да не съхнат. Всяка кора се премества внимателно с помощта на точилката върху нагорещен тиган без мазнина.

Когато тортията започне да образува балончета, я обърнете внимателно. След секунди се обръща отново и така няколко пъти, докато се получи приятен свтло кафяв загар.

Всяко топче тесто се разточва върху набрашнена повърхност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mylene Berbene
Mylene Berbene
твърде много сода и сол за количеството брашно. Може би трябва да е 3 пъти по-малко.
26.08.2018 19:12
1
Дани
Дани
Истинската тортия се прави със свинска мас и бакпулвер пече се на тиган или сач могат да имат трайност до 6 месеца не се съхраняват дори и на студено ,а на стайна температура.
09.04.2014 01:59
R.R.
R.R.
Ели е права ако е тънка ще е с по-голям диаметър, а не "20-30"
07.04.2014 17:41
1
Анна
Анна
Не знам, аз ли бъркам или рецептата е сгрешена. 2 супени лъжици хл. сода не са ли твърде много за 3 чаени чаши брашно?
05.04.2014 22:18
2
Ева
Ева
Много ясно е написана цялата рецепта.Ели,гледайте като четете,за да не ставате за смях!А ако не знаете какво е диаметър,питайте!Много отзивчиви хора се разхождат из кулинарните сайтове.
05.04.2014 16:26
1
Сиси
Сиси
20-25 см е диаметъра.Не знаете ли какво е диаметър,а казвате браво?Два пъти браво за вас Ели.
28.07.2013 15:17
3
2
Ели
Ели
"Тънка" кора 20-25 см. Браво!
26.07.2013 18:34
4
4