Шарен кекс с кисело мляко

Дебелата Бертаот Дебелата БертаМастър Шеф / Автор
11/12/2011
"Обикновен, но много вкусен и пухкав домашен кекс нежен портокалов аромат"
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+2 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо131 873
  • Преглеждания за месеца1469
  • Преглеждания за седмицата137
  • Коментирана30 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца - 6 броя
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • олио - 2/3 ч.ч.
  • портокалова кора - 1/2 ч.л. настъргана, може и лимонова кора
  • ванилия - 2 пакетчета
  • какао - 3 с.л. пълни

Приготвяне

Загрейте фурната на 190 градуса. Разбийте яйцата със захарта до пухкава консистенция и добавете последователно портокаловата кора, олиото и киселото мляко. Разбийте с миксера добре и на порции сипвайте смесените предварително брашно, ванилия и бакпулвер.

Разбийте отново хубаво и отделете 1/3 от сместа, която се разбива с какаото. Намазнете и леко набрашнете кексова форма. Започнете да редувате бяла, кафява, бяла смес до изчерпване.

Сложете кекса да се пече, като проверявате готовността му с клечка, която трябва да излезе суха. Готовият сладкиш леко се охлажда, обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 45
4 17
3 18
2 8
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (30)

Изпрати
Ivo
Ivo
15.05.2016 16:58
Не слагайте кекса в загрята фурна !!! Ще остане суров от вътре и прегорял от вън.
0
0
Янка Атанасова
Страхотен става този кекс, аз го правя редовно. С разлика, че прибавям и портокаловия сок и го правя без кисело мляко.
0
0
Борислава
Борислава
29.10.2015 23:26
Кекса стана чудесен и мисля, че ще ми стане любим! От горе го намазах с шоколад и сладко от малини. Благодаря за страхотната рецепта !
2
0
Светла
Светла
16.07.2015 14:34
Брашнототрявадаса3чаши
0
4
Валя
Валя
27.06.2015 20:55
Кекса е разкошен!
5
0
Камелия
Камелия
24.04.2015 18:10
Запомнете, че когато печете с набухвател НИКОГА не се слага в загрята фурна, защото отвън набихва, а отвътре остава сурово. Кекс се слага в ст удена фурна и се пече на 180•.
9
0
Гергана
Гергана
15.03.2015 13:52
рецептата Ви не става за нищо! пекох го буквало два часа на 190 градуса и средата все още не е изпечена!
Подвеждате хората с такива рецепти само да си дават парите за продукти!
Крайно недоволна съм!!
0
1
Савина
Савина
11.02.2015 20:58
Хора,правя такъв кекс от години, последните три пъти кекса ми не бухва. .. отгоре се опича,в средата остава суров... смених содата с бакпулвер,резултата е същ... пека го на 190 градуса. Просто не знам... забравих да сложа олио,но мисля,че не е такъв проблем. От млякото ли е? От олиото ли е? Моля за съвети...
0
1
Катя
Катя
04.01.2015 18:24
Днес направих този кекс. Мога да ви споделя, че стана перфектен.Опитайте и вие. Толкова ще ви хареса, че ще го направите отново.
2
4
Радка
Радка
21.11.2014 22:00
Направих кекса и стана страхотен. Направих му и шоколадова глазура и поръсих с филирани бадеми.
4
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с