Начин на приготвяне
Тиквичките и морковите се обелват и нарязват на ситно, лукът се почиства и нарязва на кръгчета, чесънът се накълцва на дребно, доматите се обелват (ако са стерилизирани с кожата) и нарязват на по-ситно, оризът се почиства, измива и изцежда.
Предварително сварените и изчистени охлюви се измиват обилно в студена вода и се пускат отново във вряща подсолена вода за 10 минути. Изцеждат се в гевгир и се подправят със сока на един лимон и няколко щипки сол.
В тиган в олиото запържваме лука, едната скилидка чесън, постепенно добавяме морковите и тиквичките. Задушаваме, докато зеленчуците омекнат. Добавят се изцедените от лимоновия сок охлюви, задушават се при леко разбъркване няколко минути (7 - 8 мин., като леко намаляваме котлона, за да не загорят) и се добавя оризът. Бърка се, докато не стане прозрачен.
Изсипват се и доматите заедно със сока и когато той изври, се добавят 3 кафени чаши вода. Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне.
Когато това стане, цялата смес се подправя със сол и черен пипер на вкус, изсипва се в намазана с олио тавичка и се пече в предварително загрята фурна на около 180 градуса (на средна решетка и включен вентилатор) до готовност на ястието.
Готовият ориз на фурна се сервира със ситно накълцан копър и лют червен пипер на вкус.
Ястието е вкусно и горещо, но аз препоръчвам да почине една вечер в хладилник и де се поднесе охладено със сос от кисело мляко, овкусено със сол, зехтин, скълцан чесън и копър. Друг подходящ сос, с който може да се поднесе ястието - това е чили сос, смесен с няколко лъжици соев сос и пресован чесън.
И да не забравите да охладите питието предварително - узо, ракия, бира или бяло вино - каквото и да изберете, няма да сгрешите!
Охлювите с тиквички и ориз на фурна са много вкусни!