Начин на приготвяне
Сьомгата измийте, почистете и разделете на две филета, отстранете костите и перките и поръсете със белия пипер, сол и лимоновия сок. Оставете я поне за 1 час.
Сварете ориза, отцедете водата и към него добавете зехтина, наситнения пресен лук, маслините и нарязаната на малки кубчета тиквичка. Подправете със сол и бял пипер.
Изсипете сместа на дъното на тавичка за печене, която предварително сте намазали с малко масло.
Сложете сьомгата върху ориза, като предварително и направите малко място, за да бъдат всички продукти на едно ниво. Полейте с бялото вино.
Направете заливката, като смесите сметаната с 1 супена лъжица нишесте, пресованата скилидка чесън и добавите подправки по ваш вкус (бял пипер, индийско орехче, сол).
Залейте продуктите в тавата (без сьомгата), наредете отгоре кубчетата масло, поръсете с малко зехтин и сложете ястието да се пече в умерена фурна, докато се образува апетитна коричка.
Сервирайте печената риба в компанията на голяма кана предварително охладено бяло вино, с парченца ябълки, лимон и лед в нея!
Сьомгата с ориз и тиквички на фурна е готова.