Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомга с ориз и тиквички на фурна

Сьомга с ориз и тиквички на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Сьомга с ориз и тиквички на фурна
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Сьомга, ароматна гарнитура и бяло вино - за какво повече може да си мечтае човек?"

Необходими Продукти

  • сьомга - 1/2 бр. по - едра
  • ориз - 250 г
  • масло - 80 г
  • зехтин - 4 с.л.
  • тиквички - 1 бр.
  • маслини - 1 шепа Каламата, обезкостени и нарязани на ситно
  • зелен лук - 1/2 връзка
  • лимонов сок - 4 - 5 с.л.
  • бяло вино - 150 г
  • За заливката
  • сметана - 1 1/2 ч.ч. нискомаслена
  • нишесте - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол
  • бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сьомгата измийте, почистете и разделете на две филета, отстранете костите и перките и поръсете със белия пипер, сол и лимоновия сок. Оставете я поне за 1 час.

Сварете ориза, отцедете водата и към него добавете зехтина, наситнения пресен лук, маслините и нарязаната на малки кубчета тиквичка. Подправете със сол и бял пипер.

Изсипете сместа на дъното на тавичка за печене, която предварително сте намазали с малко масло.

Сложете сьомгата върху ориза, като предварително и направите малко място, за да бъдат всички продукти на едно ниво. Полейте с бялото вино.

Направете заливката, като смесите сметаната с 1 супена лъжица нишесте, пресованата скилидка чесън и добавите подправки по ваш вкус (бял пипер, индийско орехче, сол).

Залейте продуктите в тавата (без сьомгата), наредете отгоре кубчетата масло, поръсете с малко зехтин и сложете ястието да се пече в умерена фурна, докато се образува апетитна коричка.

Сервирайте печената риба в компанията на голяма кана предварително охладено бяло вино, с парченца ябълки, лимон и лед в нея!

Сьомгата с ориз и тиквички на фурна е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
58
40
31
20
10
Дай твоята оценка: