Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Емпанади»Емпанада Гайега

Емпанада Гайега

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Емпанада Гайега
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
30/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Хубавите работи искат време - който е измислил това, не е опитал нашата вкусна емпанада, която се приготвя за нула време"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • вода - 100 мл (леко затоплена)
  • бяло вино - 30 мл
  • олио - 80 мл (или зехтин)
  • сол - 1/2 ч.л. с връхче
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • суха мая - 5 г
  • За пълнежа
  • домати - 2 бр. големи, добре узрели
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 3 скилидки
  • риба тон - 200 г от консерва
  • подправки - черен пипер, сух копър, щипка кимион
  • яйца - 1 бр. твърдо сварено
  • маслини - по желание за украса
  • зехтин - 70 мл
  • сол
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в дълбока купа и смесете със маята, захарта и солта. Направете кладенче в средата и сипете олиото, водата, виното и белтъка от яйцето (жълтъка заделете за намазване накрая).

Замесете гладко тесто и оставете да втаса на топло за 30-40 минути. През това време се заемете с пълнежа.

Обелете и настържете доматите. Чушките нарежете на едро, а лука и чесъна на ситно.

Сгорещете зехтина на среден огън и запържете първо лука за няколко минути, после сложете чушките заедно със щипка сол и гответе докато променят цвета си и омекнат. Накрая сложете чесъна, а след 2-3 минути доматите, заедно с лъжичката доматено пюре или концентрат, и захарта (тук е момента да добавите и подправките). Намалете огъня и гответе около 10-15 минути, след което оставете да се охлади.

Отцедете рибата тон от течността и мазнината в консервата и я разронете на трохи. Нарежете свареното яйце на малки парченца и смесете всичко с изстиналото вече софрито от домати и чушки. Подправете със сол, ако е необходимо.

Втасалото вече тесто разделете на две топки - едната малко по-голяма от другата. По желание може да си заделите и малко тесто за украса по ваш избор.

Разточете първо по-големичката топка на тънка кора (но не прекалено, около 3-4 мм) и поставете в намазнена тавичка с диаметър 25 см, като подгънете леко краищата нагоре. Разпределете плънката равномерно и покрийте с втората топка тесто, разточена на кора. Завийте и прищипете добре краищата, а накрая запечатайте надупчвайки с вилица. С остър нож направете дупка в средата.

Оставете да втаса още 30 минути и намажете с разбития с малко олио жълтък. Печете 20 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Сервирайте емпанадата топла или студена, украсена с маслинки по ваш избор.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
517
40
30
20
10
Дай твоята оценка: