Начин на приготвяне
Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Добавете течностите, мазнината, солта и жълтъка на яйцето и замесете гладко тесто. То не трябва да се меси дълго, а само толкова, колкото е необходимо до постигане на гладкост.
Оставете го да почине 10 минути.
Загрейте зехтина за плънката и запържете накълцаните лук и чушки до омекване, като им ръснете малко сол. Добавете доматите - обелени и нарязани на ситно, заедно със захарта. Гответе, докато Софритото се посгъсти, и сложете чесъна, нарязан на ситно, и пилешкото филе на кубчета. След 2 минути отстранете от огъня.
Тестото разделете на две части, като може да си отделите от него за украса. На този тип емпанади (Empanada de pollo con tomate) испанците обичат да слагат различни орнаменти, с които украсяват.
Директно върху лист хартия за печене разточете едната част на тънка обла кора. Сложете плънката на дебел пласт, без да стигате съвсем до краищата. Разточете и втората част и положете отгоре, прищипвайки краищата и притискайки ги със зъбчетата на вилица.
От заделеното тесто си изработете фитилчета, с които украсете емпанадата. Намажете с разбития с малко сол белтък.
Поставете в загрята на 180 градуса фурна за 30-32 минути.
Поднесете емпанадата топла или вече изстинала.
Добър апетит!
Коментари