Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфе»Парфе с бадеми и горски плодове

Парфе с бадеми и горски плодове

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Парфе с бадеми и горски плодове
Снимка: Даниела Русева
3 / 4
24/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Едва ли ще успеете да му направите същата красива рисунка, но по-важен е вкусът му"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 3 с.л. с връх
  • брашно - 3 с.л. с връх
  • бадеми - 3 с.л. смлени с връх
  • ванилия - 1 прахче
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • захар - 5 с.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • кисело мляко - 350 г /гъсто/
  • пудра захар - 3 с.л.
  • желатин - 2 пакетчета /на Д - р Йоткер/
  • вода - 1 к.ч. студена
  • ванилия - 1 прахче
  • горски плодове - 250 г
  • бадеми - 50 г филирани /запечени/
  • за сиропа
  • вода - 150 мл
  • захар - 3 с.л.
  • ром - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Яйцата и захарта се разбиват много добре до побеляване с миксера. Брашното се пресява и прибавя, а след това и ситно смлените бадеми и ванилията.

Сместа се сипва в тортена тавичка с падащо дъно, с диаметър 26 см. върху хартия за печене. Стената на формата и дъното леко се маже с краве масло. Блатът се пече за 10 минути в загрята фурна на 180 градуса.

Приготвяне на сиропа:

В малък съд на огъня се загрява водата и захарта и се вари, докато се разтопи захарта. Смъква се от огъня и се прибавя няколко капки ром.

Приготвяне на крема:

Брашното се разтваря с малко мляко в купичка, като се прибавя и захарта. Останалото мляко се слага в тенджерка на огъня и като загрее, при непрекъснато бъркане, се добавя разтвореното брашно със захарта. Щом се сгъсти леко като боза, се отдръпва от огъня.

Желатинът се накисва в една кафена чаша студена вода да набъбне за 5-6 минути. След това се втечнява на водна баня и се добавя към горещото мляко.

В купа се разбъркват с лъжица до гладко заедно сметаната и киселото мляко с пудрата захар и една ванилия. Прибавя се постепенно топлото мляко.

Сглобяване на парфето:

Върху тортена чиния се поставя охладения блат, обърнат с долната страна нагоре. Напръсква се със сиропа и обръча на тавичката отново се поставя около блата и се закопчава.

Върху блата се сипват горските плодове /аз ползвах замразени - къпина, черен и червен касис/, а върху тях се поръсват предварително запечените белени филирани бадеми. Плодовете се заливат с крема.

Аз залях с половината от крема и прибрах в хладилника за 40 минути, за да стегне малко крема върху плодовете. Направих го така, за да не изплуват нагоре плодовете и ядките. Исках втората половина от крема да образува по-гладка бяла повърхност, тъй като ми дойде настроение да рисувам върху гладко парфе.

След като първата част от крема вече е стегнала, залях с останалия крем. Отново се оставя в хладилника за три часа.

Сега е вече удоволствието - с няколко капки водка в различни чашки и капачки, прашинки сладкарски боички - синьо, черно, лилаво, зелено, жълто и с една тънка четчица за рисуване в ръка, украсата на парфето е това - картинка от природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: