Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета на тиган

Хлебчета на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хлебчета на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Ароматни хлебчета на тиган, които се приготвят за нула време"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г +3 с.л. за активиране на маята
  • мая - 12 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 130 мл
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. с връхче
  • масло - за намазваме на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплената вода със захарта и 3 с.л. брашно. Така получената кашичка оставете на топло да втаса за 8 минути, покрита с кърпа.

Пресейте брашното в купа и формирайте кладенче, в което чукнете яйцето и сипете олиото и втасалата мая. Замесете тесто и прехвърлете на набрашнен плот.

След 5 минути месене разтеглете тестото и ръснете солта. Сгънете и продължете работата с него още 5 минути. Може и да го ударите в плота няколко пъти, за да активирате още повече глутенът.

Оформете на топка, намазнете я, за да не хваща коричка и оставете в същата купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 1 час.

Втасалото тесто разточете на кора, дебела 1 см, и с чаша или подходящ съд изрежете кръгли хлебчета с диаметър около 9-10 см. Подредете ги върху хартия за печене на разстояние едно от друго (хартията ни служи само, за да не залепват по повърхността). Оставете да бухнат за още около 30 минути.

Поставете на котлона (при слаб огън) дълбок тиган с тефлоново покритие. Намаслете го много леко и поставете хлебчетата (толкова, колкото могат да се съберат, без да слепват едно за друго.) Захлупете с капак.

Технологията на печене е следната: От едната страна печем 6-8 минути, обръщаме от другата за 5-6 мин., след това отново от всяка страна по 2 минути. Температурата е от 9 степени на 3-та, като накрая може да се вдигне до 4-та. След всяко обръщане, веднага се захлупва с капака, който трябва да е прилепнал плътно.

Готовите хлебчета може да консумираме веднага топли, с масълце са чудесни! Хрупкава коричка и пухкави отвътре.

Това е чудесен начин да имаме прясно изпечен домашен хляб бързо и без помощта на фурната.

Добър апетит! Хлебчетата на тиган са супер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: