Начин на приготвяне
Подредете корите за лазаня в широк съд и покрийте с леко затоплена вода. Оставете ги така, за да се хидратират и омекнат, докато приготвяте всичко останало. От време на време отделяйте коричките, за да се избегне слепване.
Накълцайте на ситно лука, моркова и целината и ги запържете в зехтина за 5 минутки, заедно с малко сол. Добавете каймата и бъркайте за кратко, докато стане на трохи. Тогава налейте виното и гответе още 5 минути при периодично разбъркване.
Сипете доматеното пюре, подправките и още сол на вкус и гответе под капак 20 минути, разбърквайки от време на време.
След като е готов сосът Болонезе, се заемете с Бешамела. За него разтопете маслото на слаб огън и когато започнат да излизат мехурчета сипете брашното наведнъж и бъркайте около две минутки. Ще замирише много приятно.
Налейте млякото на тънка струйка при непрестанно разбиване с телена бъркалка. Дори и да се образуват бучки в началото, не се тревожете, те ще изчезнат.
Добавете белия пипер, индийското орехче и солта и варете соса до сгъстяване около 7-8 минути на тих огън, без да спирате да бъркате.
Хидратираните кори паста извадете върху чиста памучна кърпа, за да се отцедят от водата. Настържете пармезана с фино ренде, а моцарелата на малко по-едро.
Започнете сглобяване, като на дъното на тиган с диаметър около 30 см. разположите равномерно тънък пласт Болонезе. Върху него подредете от корите паста, последвайте с още един пласт Болонезе, а отгоре ръснете пармезан и залейте с част от Бешамела. Така редете до привършване на продуктите.
Върху последния пласт поръсете с настърганата моцарела и захлупете с капак тигана. Поставете го на умерен до силен огън за около 10 минути или до пълно разтопяване на моцарелата.
Разрежете на порции и поднесете лазанята топла.
Добър апетит!