Тази рецепта коментираха

Анонимен
Анонимен
Анонимен
За диетично не е, но става за мезе. Студена бира и топли кюфтенца - супер!
16.04.2024 09:53
2
Анонимен
Анонимен
Пшеница, ечемик, ръж и овес съдържат глутен. Кюфтенцата просто са леки, нискокалорични.
11.03.2024 06:32
1
1
Анонимен
Анонимен
Тези кюфтенца от тиквички са много лесни за приготвяне и същевременно много вкусни. Нямат излишни мазнина и не са пържени. Похапваме си ги без никакви угризения :)
25.04.2023 11:14
2
1
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Благодаря! Радвам се, че са ви харесали кюфтенцата :)
23.02.2024 01:30
Росица Петрова
Росица Петрова
Благодаря, за рецептата. Получиха се много вкусни и диетични кюфтенца. Не разполагах с бадемово брашно, но го замених с 3 с. л. овесени трици.
22.02.2022 13:50
3
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Радвам се,че са ви харесали :)
22.02.2022 20:09
Banshi
Banshi
И кое е диетичното ?
Има различни видове диета и би било добре за се спомене за КАКВА диета става дума.
Та....безглутенова диета не е, нискокалорична не е.....та каква е?
Дори и постно не е....
18.11.2020 20:43
7
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Здравейте. Ще ви поясня.
Тези кюфтета са диетични, защото самата тиквичка е беден на мазнини и калории зеленчук. Тук е в комбинация със извара, която също е един от най- нискокалоричните млечни продукти. Има вариант да се използва и съвсем обезмаслена извара.
Също така вместо цели яйца, в тези кюфтенца има само белтъци, които пак са нискокалорични!
За плътност имаме ръжено брашно- освен, че е страшно полезно, то се използва в диети за намаляне на теглото и в борбата със затлъстяването. Подобрява инсулиновата зависимост и понижава нивата на лошият холестерол. Освен това подтиска апетита, засища много и поддържа това чувство за ситост дълго време. 130 г. ръжено брашно съдържа само 3 г. мазнини, а за сметка на това в него има огромен букет от полезни за организма съставки - фибри, минерали, протеини, фолиева киселина.
Ръжта съдържа протеин, наречен секалин, който е разновидност на глутена и дори и да се счете за такъв пак е в много ниски нива и не е предпоставка за напълняване, а точно обратното. И все пак ръженото брашно винаги може да се замести от други - като например от овес или елда и по този начин кюфтетата да станат напълно безглутенови.
Единственото по- калорично в рецептата е бадемовото брашно, но на фона на всички съставки, то е страшно малко количество и е по- скоро за баланс, тъй че е излишно и да го коментирам. Ако някой толкова го притеснява, може да го изключи и замести отново с овесено или друго брашно.
И накрая- друга от причините, че кюфтета са диетични е факта, че са печени почти без мазнина, а не са пържени, каквито обикновено са всички кюфтета.
19.11.2020 11:45
13
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Пропуснала съм да опиша добавянето на магданоза, но предполагам, че не е проблем, защото се подразбира, че се скълцва и слага към сместта за кюфтенцата :)
04.07.2020 17:20
10
1