Начин на приготвяне
Защо точно шалот? Защото има мек и сладък вкус и се съчетава добре с морковите и картофите, но ако не е под ръка в момента, ще се готви с обикновен стар лук.
Почистените и нарязани зеленчуци се прехвърлят в много леко намаслена посредством четка със зехтин тавичка 35/25 см. Върху зеленчуците се добавят 2 с.л. зехтин и добре се разбъркват с ръка, за да се омаслят.
Добавят се всички подправки, ако са пресни - още по-хубаво и ароматно ще бъде, но аз в момента разполагам само със сухи, и отново се разбърква добре.
Добре е зеленчуците да са на един ред, добавя се и малко вода - 100 мл. Тавичката се покрива плътно с алуминиево фолио и се поставя на най-ниското ниво на фурната при 205 градуса и се пече за 20 - 25 минути.
След изтеклото време, се отстранява фолиото, ако е необходимо се долива още 100 мл гореща вода, за да не се залепят зеленчуците в тавата и печенето продължава за още 35-40 минути при 190°C или докато картофите станат напълно готови.
Готовите печени зеленчуци се изваждат и покапват с няколко капки лимонов сок.
Поръсват се с наситнен магданоз и копър нашето диетично ястие.
Допълват се със зелена салата диетичните зеленчуци на фурна.