Така го приготвих и аз и е винаги ефикасен при кашлица.
13.05.2018 21:34
4
1
kffffffffffffffyt
Vsyaka godina prez yuni pravya borov med ot zelenite shisharki, kato izlivam parvata voda.
09.06.2015 17:02
3
Пчелар
Само за сведение:
1. Пчелите много рядко събират прашец от бор.
2. Пчелите не произвеждат мед от прашец,пчелите използват прашеца
за храна за бебетата,/т.н. пило/, и за храна за себе си, прашеца е белтъчната част на храната им а меда е въглехидратната.
3. НЯМА БОРОВ МЕД ПРОИЗВЕДЕН ОТ ПЧЕЛИ
08.04.2014 20:52
12
5
2
Анонимен
Че кой е казал че боровия мед е произведен от ПЧЕЛИ?!?! Що за глупост! Боровия мед е произведен от ЧОВЕКА и от БОРОВИТЕ ВРЪХЧЕТА!! които пък се режат и събират в определени месеци от годината...а не когато ни скимне. Пчели тук не участват!
20.12.2018 15:50
4
Джо
Нормалният мед е просто повръщано от пчели!
17.06.2015 15:51
4
3
Az
Аман от грешни рецепти и информации за всичко из нета.
Това си е борово сладко и някои го наричат мед, но събирането на прашец и т.н. всичко необходимо от боровете, когато цъфтят ОТ ПЧЕЛИТЕ !!! си е истинският мед.
НЕ се изхвърля никаква вода !!! в противен случай правите една ненужна сладка вода и всички лечебни качества на продукта .., за които се борите - ги изхвърляте с тази безумна смяна на водата, който не знам, кой нашенски идиот е родил и нацвъкал навсякъде из нета ! Когато приготвяте чай от борови връхчета - забележете :) НЕ изхвърляте водата !!! ;)
Рецептата, по която ние правим от както се помним е:
Ако е за връхчета е 90 бр. за 1 литър и 1/2 вода, 1 кг. захар и накрая лимонена киселина.
Ако са шишарки: 150 бр.
Както и за чай - се сушат връхчетата, а за чая е наложително да поврат около 10-15 мин.( не само запарят, както на повечето растения ).
С боровите връхчета няма да се наложи да ликвидирате имунната система на детето си като му вадите сливиците или го убивате тровейки го с медикаменти, а дори напротив.., помагат вкл. и на пушачите !
27.03.2014 17:26
33
7
3
кънчо
Явно сте наясно с нещата и Ви моля да ми отговорите -прашеца по боровите връхчета полезен ли е или не бива да се ползва?
28.04.2015 21:20
12
3
babel
Всъщност боровите връхчета се попарват с гореща вода за няколко минути,след което тази "първа вода" се изхвърля. Истинското варене става след това, така че нищо "здравословно" от връхчетата не се убива.
10.06.2014 07:14
1
1
babel
първата вода се изхвърля когато се използват връхчета /2-3см/
Ето три рецепти :
50 борови връхчета
1,2 кг захар
250 г глюкоза
Боровите връхчетата се заливат с 1 л вода и се варят 2 часа.
След това се намачкват в течността, прецеждат се и се сипват захарта и глюкозата. Варенето трае около 10 минути, докато се разтворят захарта и глюкозата.
За 1 доза:
90 зелени шишарки
3л. вода
1 1/2 кг захар
1 1/2 ч.л. лимонтозу
Измиват се шишарките и се варят във водата,докато остане около половината от водата.Оставя се за 24 часа,след което се прецежда,слага се захарта и се вари отново.Пет минути преди сваляне от котлона се слага лимонтозуто.
50бр. връхчета /2-3см/
2л. вода
1кг. захар
1к.л. лимонена к-на.
Заливат се връхчетата с вода, завира и първата вода се изхвърля. После вече си слагаш 2та литра и ври, докато остане наполовина. Прецежда се и се добавя захарта. Вари се на бавент огън. И, както вече казах, когато започне да се сгъстява истински – много кипи. 5мин. преди да го изключиш се слага и лимонената киселина.
10.06.2014 07:04
1
Кристина
Здравейте, по кое време през годината е най-добре се берат боровите връхчета?
25.09.2013 14:56
15
3
2
Елена
март!
03.04.2015 12:37
2
1
Az
В зависимост от района и годината: от март ( предимно края ) до края на април.
27.03.2014 17:29
2
tana
никога не хвърлям първата вода
28.05.2013 07:52
14
1
Ева
Точно това е истинската рецепта за мед от боровите връхчета (шишарки). Смисълът от смяната на водата и повторно изваряване с нова вода е, че така се отстраняват горчивите вещества.
Между другото, мед не се нарича само полученото от пчелите.
15.05.2013 21:50
9
8
Богомил
ТОВА Е БОРОВ МЕЛ НЕ Е МЕД ПЧЕЛА ПО БОР НЯКОИ ДА Е ВИДЯЛ СПРЕТЕ ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ
04.03.2013 21:57
4
6
2
Tanya Petrova
Имам таман 4 бора в двора си и те гамжат от пчели през май!
22.05.2017 13:49
2
1
babel
Разбира се че има гнезда на пчели по боровете , както и кошери направени от хората..Гърция изнася боров пчелен мед с тонове !
някой идиоти в Америка обаче унищожават гнездата им:
10.06.2014 09:17
1
Христо
Същото може да се направи и от малките зелени шишарки, докато са в млечна зрялост. По този начин не се унищожават борчетата. Мойта рецепта е: Набирате шишарки, заливате ги до покриване след еднократно изплакване със студена вода и варите докато омекнат. После прецеждате водата и колкото вода изцедите, слагате и толкова захар. Следва варене като за сладко, разбира се с лимонената киселина и разливане в сухи бурканчета.
06.05.2012 21:08
11
1
Катя
Може 10- 15 минути преди да прецедите водата от шишарките да прибавите по време на варенето стръкчета от различни билки /мащерка, риган, кантарион, еньовче, подбел, бял равнец, листа от горска малина, трицветна теменужка /. Този аромат наистина е несравним!
10.08.2014 18:44
1
Мирена
струва си да се опита, и освен вкусно е и супер лечебно.
02.05.2012 13:29
2
1
ГАЛИНА
КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ПЪРВАТА ВОДА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ ? МИСЛЯ , ЧЕ ТИ ИЗХВЪРЛЯШ ВСИЧКО ЦЕННО ! НЕ СЪМ СИГУРНА , НО КАТО СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК.....
22.02.2012 17:59
11
1
Az
Безумията, които напоследък излизат навсякъде из нета във всички посоки !!! НЕ се изхвърля никаква вода - иначе приготвяте шербет и едно голо нищо - на което сме царе !
27.03.2014 17:31
3
Мая Ст.З.
Баба ми правеше тази рецепта. Знам, че става хубав този мед, струва си. Прави се от зелените връхчета като са още млади. Харесва ми.
1. Пчелите много рядко събират прашец от бор.
2. Пчелите не произвеждат мед от прашец,пчелите използват прашеца
за храна за бебетата,/т.н. пило/, и за храна за себе си, прашеца е белтъчната част на храната им а меда е въглехидратната.
3. НЯМА БОРОВ МЕД ПРОИЗВЕДЕН ОТ ПЧЕЛИ
Това си е борово сладко и някои го наричат мед, но събирането на прашец и т.н. всичко необходимо от боровете, когато цъфтят ОТ ПЧЕЛИТЕ !!! си е истинският мед.
НЕ се изхвърля никаква вода !!! в противен случай правите една ненужна сладка вода и всички лечебни качества на продукта .., за които се борите - ги изхвърляте с тази безумна смяна на водата, който не знам, кой нашенски идиот е родил и нацвъкал навсякъде из нета ! Когато приготвяте чай от борови връхчета - забележете :) НЕ изхвърляте водата !!! ;)
Рецептата, по която ние правим от както се помним е:
Ако е за връхчета е 90 бр. за 1 литър и 1/2 вода, 1 кг. захар и накрая лимонена киселина.
Ако са шишарки: 150 бр.
Както и за чай - се сушат връхчетата, а за чая е наложително да поврат около 10-15 мин.( не само запарят, както на повечето растения ).
С боровите връхчета няма да се наложи да ликвидирате имунната система на детето си като му вадите сливиците или го убивате тровейки го с медикаменти, а дори напротив.., помагат вкл. и на пушачите !
Ето три рецепти :
50 борови връхчета
1,2 кг захар
250 г глюкоза
Боровите връхчетата се заливат с 1 л вода и се варят 2 часа.
След това се намачкват в течността, прецеждат се и се сипват захарта и глюкозата. Варенето трае около 10 минути, докато се разтворят захарта и глюкозата.
За 1 доза:
90 зелени шишарки
3л. вода
1 1/2 кг захар
1 1/2 ч.л. лимонтозу
Измиват се шишарките и се варят във водата,докато остане около половината от водата.Оставя се за 24 часа,след което се прецежда,слага се захарта и се вари отново.Пет минути преди сваляне от котлона се слага лимонтозуто.
50бр. връхчета /2-3см/
2л. вода
1кг. захар
1к.л. лимонена к-на.
Заливат се връхчетата с вода, завира и първата вода се изхвърля. После вече си слагаш 2та литра и ври, докато остане наполовина. Прецежда се и се добавя захарта. Вари се на бавент огън. И, както вече казах, когато започне да се сгъстява истински – много кипи. 5мин. преди да го изключиш се слага и лимонената киселина.
Между другото, мед не се нарича само полученото от пчелите.
някой идиоти в Америка обаче унищожават гнездата им: