Тази рецепта коментираха

Анонимен
Borislava Dimitrova
Borislava Dimitrova
Така го приготвих и аз и е винаги ефикасен при кашлица.
13.05.2018 21:34
4
1
kffffffffffffffyt
kffffffffffffffyt
Vsyaka godina prez yuni pravya borov med ot zelenite shisharki, kato izlivam parvata voda.
09.06.2015 17:02
3
Пчелар
Пчелар
Само за сведение:
1. Пчелите много рядко събират прашец от бор.
2. Пчелите не произвеждат мед от прашец,пчелите използват прашеца
за храна за бебетата,/т.н. пило/, и за храна за себе си, прашеца е белтъчната част на храната им а меда е въглехидратната.
3. НЯМА БОРОВ МЕД ПРОИЗВЕДЕН ОТ ПЧЕЛИ
08.04.2014 20:52
12
5
2
Анонимен
Анонимен
Че кой е казал че боровия мед е произведен от ПЧЕЛИ?!?! Що за глупост! Боровия мед е произведен от ЧОВЕКА и от БОРОВИТЕ ВРЪХЧЕТА!! които пък се режат и събират в определени месеци от годината...а не когато ни скимне. Пчели тук не участват!
20.12.2018 15:50
4
Джо
Джо
Нормалният мед е просто повръщано от пчели!
17.06.2015 15:51
4
3
Az
Az
Аман от грешни рецепти и информации за всичко из нета.
Това си е борово сладко и някои го наричат мед, но събирането на прашец и т.н. всичко необходимо от боровете, когато цъфтят ОТ ПЧЕЛИТЕ !!! си е истинският мед.
НЕ се изхвърля никаква вода !!! в противен случай правите една ненужна сладка вода и всички лечебни качества на продукта .., за които се борите - ги изхвърляте с тази безумна смяна на водата, който не знам, кой нашенски идиот е родил и нацвъкал навсякъде из нета ! Когато приготвяте чай от борови връхчета - забележете :) НЕ изхвърляте водата !!! ;)
Рецептата, по която ние правим от както се помним е:
Ако е за връхчета е 90 бр. за 1 литър и 1/2 вода, 1 кг. захар и накрая лимонена киселина.
Ако са шишарки: 150 бр.
Както и за чай - се сушат връхчетата, а за чая е наложително да поврат около 10-15 мин.( не само запарят, както на повечето растения ).
С боровите връхчета няма да се наложи да ликвидирате имунната система на детето си като му вадите сливиците или го убивате тровейки го с медикаменти, а дори напротив.., помагат вкл. и на пушачите !
27.03.2014 17:26
33
7
3
кънчо
кънчо
Явно сте наясно с нещата и Ви моля да ми отговорите -прашеца по боровите връхчета полезен ли е или не бива да се ползва?
28.04.2015 21:20
12
3
babel
babel
Всъщност боровите връхчета се попарват с гореща вода за няколко минути,след което тази "първа вода" се изхвърля. Истинското варене става след това, така че нищо "здравословно" от връхчетата не се убива.
10.06.2014 07:14
1
1
babel
babel
първата вода се изхвърля когато се използват връхчета /2-3см/

Ето три рецепти :

50 борови връхчета
1,2 кг захар
250 г глюкоза

Боровите връхчетата се заливат с 1 л вода и се варят 2 часа.

След това се намачкват в течността, прецеждат се и се сипват захарта и глюкозата. Варенето трае около 10 минути, докато се разтворят захарта и глюкозата.

За 1 доза:

90 зелени шишарки
3л. вода
1 1/2 кг захар
1 1/2 ч.л. лимонтозу

Измиват се шишарките и се варят във водата,докато остане около половината от водата.Оставя се за 24 часа,след което се прецежда,слага се захарта и се вари отново.Пет минути преди сваляне от котлона се слага лимонтозуто.

50бр. връхчета /2-3см/
2л. вода
1кг. захар
1к.л. лимонена к-на.

Заливат се връхчетата с вода, завира и първата вода се изхвърля. После вече си слагаш 2та литра и ври, докато остане наполовина. Прецежда се и се добавя захарта. Вари се на бавент огън. И, както вече казах, когато започне да се сгъстява истински – много кипи. 5мин. преди да го изключиш се слага и лимонената киселина.
10.06.2014 07:04
1
Кристина
Кристина
Здравейте, по кое време през годината е най-добре се берат боровите връхчета?
25.09.2013 14:56
15
3
2
Елена
Елена
март!
03.04.2015 12:37
2
1
Az
Az
В зависимост от района и годината: от март ( предимно края ) до края на април.
27.03.2014 17:29
2
tana
tana
никога не хвърлям първата вода
28.05.2013 07:52
14
1
Ева
Ева
Точно това е истинската рецепта за мед от боровите връхчета (шишарки). Смисълът от смяната на водата и повторно изваряване с нова вода е, че така се отстраняват горчивите вещества.
Между другото, мед не се нарича само полученото от пчелите.
15.05.2013 21:50
9
8
Богомил
Богомил
ТОВА Е БОРОВ МЕЛ НЕ Е МЕД ПЧЕЛА ПО БОР НЯКОИ ДА Е ВИДЯЛ СПРЕТЕ ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ
04.03.2013 21:57
4
6
2
Tanya Petrova
Tanya Petrova
Имам таман 4 бора в двора си и те гамжат от пчели през май!
22.05.2017 13:49
2
1
babel
babel
Разбира се че има гнезда на пчели по боровете , както и кошери направени от хората..Гърция изнася боров пчелен мед с тонове !



някой идиоти в Америка обаче унищожават гнездата им:
10.06.2014 09:17
1
Христо
Христо
Същото може да се направи и от малките зелени шишарки, докато са в млечна зрялост. По този начин не се унищожават борчетата. Мойта рецепта е: Набирате шишарки, заливате ги до покриване след еднократно изплакване със студена вода и варите докато омекнат. После прецеждате водата и колкото вода изцедите, слагате и толкова захар. Следва варене като за сладко, разбира се с лимонената киселина и разливане в сухи бурканчета.
06.05.2012 21:08
11
1
Катя
Катя
Може 10- 15 минути преди да прецедите водата от шишарките да прибавите по време на варенето стръкчета от различни билки /мащерка, риган, кантарион, еньовче, подбел, бял равнец, листа от горска малина, трицветна теменужка /. Този аромат наистина е несравним!
10.08.2014 18:44
1
Мирена
Мирена
струва си да се опита, и освен вкусно е и супер лечебно.
02.05.2012 13:29
2
1
ГАЛИНА
ГАЛИНА
КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ПЪРВАТА ВОДА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ ? МИСЛЯ , ЧЕ ТИ ИЗХВЪРЛЯШ ВСИЧКО ЦЕННО ! НЕ СЪМ СИГУРНА , НО КАТО СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК.....
22.02.2012 17:59
11
1
Az
Az
Безумията, които напоследък излизат навсякъде из нета във всички посоки !!! НЕ се изхвърля никаква вода - иначе приготвяте шербет и едно голо нищо - на което сме царе !
27.03.2014 17:31
3
Мая Ст.З.
Мая Ст.З.
Баба ми правеше тази рецепта. Знам, че става хубав този мед, струва си. Прави се от зелените връхчета като са още млади. Харесва ми.
18.01.2011 01:43