Албенка, ескаролата е позната и под името градинска жлъчка. Гадно ми е това име, затова използвах "интернационалното" :)
Съжалявам, че е отдолу под другите продукти и не се вижда на снимката, иначе със сигурност щеше да я познаеш. Но ако все пак "градинска жлъчка" не ти говори нищо, то това е вид маруля, зелена салата, доколкото знам от семейството на цикорията. Листата и са много къдрави, почти назъбени и твърдички. На цвят е жълтеникаво зелена и на вкус леко горчива- не толкова, колкото цикорията обаче. Използва се основно за салати и казват, че е доста полезна.
Разбира се в тази рецепта може да бъде заменена и от други подобни салатени листа, пак би станало добре, но леката горчивинка придава неповторима нотка :)
Съжалявам, че е отдолу под другите продукти и не се вижда на снимката, иначе със сигурност щеше да я познаеш. Но ако все пак "градинска жлъчка" не ти говори нищо, то това е вид маруля, зелена салата, доколкото знам от семейството на цикорията. Листата и са много къдрави, почти назъбени и твърдички. На цвят е жълтеникаво зелена и на вкус леко горчива- не толкова, колкото цикорията обаче. Използва се основно за салати и казват, че е доста полезна.
Разбира се в тази рецепта може да бъде заменена и от други подобни салатени листа, пак би станало добре, но леката горчивинка придава неповторима нотка :)