Сладкиш със смокини и ром

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладкиш със смокини и ром
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
47 мин.
Порции
9
"Малко ром за сладкиша и повечко за чая към него, нали така"

Необходими Продукти

  • брашно - 210 г
  • яйца - 3 бр. L - XL
  • бакпулвер - 15 г
  • масло - 130 г меко +за намазняване на тавичката
  • захар - 150 г.
  • ванилия - 1 прахче
  • ром - 30 мл тъмен, ароматен
  • смокини - 6 бр. големи, добре узрели
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и разполовете смокините, заделяйки една от тях за украса. Нарежете всяка половинка от останалите на надлъжни ивички и подредете на дъното на намаслена и набрашнена кръгла тавичка с диаметър 27-28 см.

Включете фурната да загрява до 180 градуса.

Разбийте на кремче маслото със захарта и прибавяйте яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате, последвайки ги от рома, ванилията и солта.

Пресейте към сместа брашното с бакпулвера и внимателно разбъркайте с дървена лъжица до цялостното им усвояване.

Излейте готовата смес върху смокините и пъхнете тавичката във фурната за около 35 минути или до суха клечка.

Готовият сладкиш изчакайте да поизстине и отделете внимателно от тавичката.

Доохладете върху решетка и поръсете със пудра захар.

Накрая украсете със тънки шайбички от заделената смокиня и поднесете с чаша мляко, кафе или чай.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: