Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на хапки от Краси

Питка на хапки от Краси

Питка на хапки от Краси
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"На колко хапки ще изядете питката - ами на колкото си я направите"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • плънка
  • сирене - 150 г
  • кашкавал - 30 г
  • масло - 1 с.л. на парченца
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се с 2-3 с.л. брашно и оставяме за 15 минути да се получат мехурчета.

В купа с брашно сипваме маята, олио, яйцата без 1 жълтък - той е за намазване отгоре, сол и всичко се разбива с вилица добре. Замесва се средно меко тесто и оставяме да втаса на топло около 40 минути.

Отделя се 1/3 от тестото, за да не станат дебели хапки, а по тънички. Ако искате, може да работите с цялото тесто. Прави се разрез-два в средата на тестото и с пръсти се разстила едната половина.

Отгоре се натрошава сирене, настърган кашкавал и парченца масло. Покрива се отгоре с другата половина. Може да се разточи или да се оформи с ръце на кръгла или правоъгълна питка, която се нарязва на малки хапки.

Намазва се с разбит с 1 с.л. олио жълтък и поръсваме семена. Оставя се да почине тестото за 20 минути на топло, печем в умерена фурна 180°C около 30 минути.

Изважда се, топла се намазва с масло и покриваме с кърпа.

Много вкусна питка на хапки! .

Благодаря на Краси за чудесната рецепта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: