Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на хапки

Питка на хапки

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Питка на хапки
Снимка: Зори
1 / 5
26/06/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Питка на хапки, която може да гарнирате с нещо сладичко или солено."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл., топло
  • мая - 25 г прясна или 7 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 350 г
  • краве масло - 60 г разтопено
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • сол - 2 ч.л.
  • допълнително
  • олио - 2 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко се добавя мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставя се маята да шупне.

След това се добавя едно яйце, един белтък, разтопено масло и постепенно се добавя пресятото брашното заедно със солта.

Замесва се меко, еластично тесто. Прехвърля се в купа, намаслява се с 2 с.л. олио и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се на топло да втаса. Може да използвате и презварително затоплена фурна, за да ускорите втасването.

Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнения кухненски плот. С върха на пръстите се оформя дебела около 1 пръст кора. Оставя се за десетина минутки и с помощта на малка чашка се изрязват еднакви кръгчета.

Кръгчетата се нареждат в тавата върху хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък с прясно мляко, и питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, до готовност.

Добър апетит!

Питка на хапки, която може да гарнирате с нещо сладичко или солено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: