Начин на приготвяне
Маята се активира с половината от хладкото прясно мляко, захарта и 1 с.л брашно. Към пресятото брашно добавяме активираната мая и всички останали продукти, като от яйцето ще използваме само белтъка.
Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто. Тестото се оставя на топло, за да удвои обема си поне 1 час.
Разделете тестото на 3 части и омесете всяко с малко брашно. Всяка топка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се нарязва на ивици с ширина 3 см.
Всяка ивица се навива на охлюв и се подрежда в тава, застлана с хартия за печене. Оставете питката пак да втаса за 40-50 минути и намажете с жълтъка от яйцето разбит с 1 с.л олио.
Питката на охлювчета се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
След изваждане от фурната се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи /това се прави, за да е още по мека/.