Начин на приготвяне
Кравето масло се оставя на стайна температура да се отпусне, след което се разбива на пухкав крем със захарта. При непрекъснато бъркане едно по едно се прибавят яйцата. След тях се налива прясното мляко.
Брашното се пресява и също се прибавя на порции заедно с бакпулвера и ванилията. Разбърква се до хубава, пухкава, гладка консистенция. От получената смес се отделя около една чаена чаша, към която се прибавя маковото семе.
В намазнена и набрашнена тавичка или формичка се разпределя от бялата смес, а отгоре хаотично се изсипва сместа с маковото семе.
Черешите, на които предварително сме махнали костилките, се овалват в брашно и се нареждат отгоре върху тестото. Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна.
Готовността му се проверява с клечка за зъби или дървен шиш. Като се забодат в тестото, те трябва да останат сухи.
Готовият плодов сладкиш се поръсва с пудра захар.
Сладкишът с череши и мак е едно вкусно и леко допълнение към следобедното кафе.