Начин на приготвяне
Измийте хубаво картофите и без да ги белите, срежете (надлъжно) на две всеки от тях. Намажете половинките със зехтин, натъркайте с малко сол и поставете надупени в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка.
Пъхнете във фурната, загрята на 200 градуса, и печете около 30 минути.
Проверете с вилица дали са омекнали и готови и ако е така, извадете и с лъжица издълбайте сърцевината им, без да стигате съвсем до края.
Докато е още гореща, картофената сърцевина я намачкайте с вилица заедно с маслото, белия пипер и малко сол.
Нарежете маслинките и сьомгата на ситно и смесете с картофеното пюре.
С тази смес напълнете издълбаните картофи. Поръсете с галета, като притискате леко с пръсти, за да полепне.
Върнете отново във фурната за кратко, докато се получи коричка.
Поднесете пълнените картофи топли, но не прекалено горещи, за да се усеща по-добре вкусът им.
Картофките на фурна с пълнеж от пушена сьомга са готови.