Начин на приготвяне
Навремето моята баба правеше по този начин баницата. Не помня дали имаше готови кори по onowa време в бакалията, но всички възрастни жени по нашите крайдунавски места, разточваха и правеха домашната баница така. Моята малко се различава, баба ми слагаше домашен каймак, а аз сложих заквасена сметана.
Замесете си меко тесто с посочените продукти с леко затоплена вода. Разделете го на 4 части и ги оформете на топчета. Оставете ги в нощвите /тавичка/ върху брашно. Покрийте ги с везания месал /кърпа/ да си починат за половин час.
Разточете всяко топче на много тънка кора, широка около 60 см. Работете с достатъчно брашно, за да не залепнат и да не се скъсат корите.
Завивайте кората на точилката, разточвайте, развивайте, поръсвайте с брашно и отново завивайте и разточвайте и така всичко се повтаря до получаване на гладка тънка кора.
С помощта на точилката пренесете всяка кора и ги разстелете върху чист плат да поизпръхнат за 15 минути.
Намажете дъното на тавата с меко краве масло. Подредете разточените кори една до друга в тавата, като всяка се набира като хармоника. Поръсете с корите с натрошено сирене.
Разбийте яйцата с вилицата с малко сол. Добавя се каймак или сметана, киселото мляко, прясното мляко и олиото. Разбъркайте всичко добре и залейте корите.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Изпечената гореща баница се напръсква леко със студена вода и се покрива с кърпа за 10-на минути.