Начин на приготвяне
Няма значение какво е количеството на зеленчуците поотделно. Важното е общото им количество да е 5 кг. Измиваме и почистваме зарзавата. След това нарязваме зелето на ситно, морковите на колелца, камбите на полумесеци и целината на ситно. Смесваме всички продукти в голяма тенджера.
От оцета, захарта, солта и олиото приготвяме марината. Слагаме маринатата на котлона. След като заври заливаме с нея зеленчуците. Похлупваме тенджерата и оставяме така полетите зеленчуци да престоят дванайсет часа.
След това насипваме само зеленчуците в буркани, а маринатата връщаме на котлона за повторно завиране. С горещата смес допълваме бурканите. Слагаме по един аспирин и запечатваме. Обръщаме бурканите с капачката надолу.