Начин на приготвяне
За хубава рибена чорба са необходими различни видове риба. В случая аз използвах главите на един сом и един толстолоб и месо от смадок.
Нарязваме рибата на парчета. Нарязваме също така кромид лук, парчето корен от целина и моркова на дребно. Слагаме всичко заедно в завряла вода. Добавяме олио и сол на вкус и оставяме супата да ври, докато месото на рибата започне да се разпада от костите.
С решетъчна лъжица изваждаме рибата и я обезкостяваме.
Добавяме картофите нарязани на едро, рибата, надробена на дребно, и ориза. Когато картофите омекнат и оризът се свари, прибавяме смления домат.
Малко преди да отстраним чорбата от котлона, прибавяме наситнените листа целина, мащерка и девесил. Преди сервиране поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.
Много приятен вкус рибената чорба придобива, когато се подкисели с триге. Това е, образно казано, котленият камък по дървените бъчви, в които е отлежавало виното.
Дунавската рибена чорба е готова.
Коментари