Дунавска рибена чорба

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Дунавска рибена чорба
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Първо хапнете от тази невероятна рибена чорба, а след това си запишете рецептата, та да знаете как се прави!"

Необходими Продукти

  • риба - 400 г
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • целина - парче
  • картофи - 3 бр.
  • чушки
  • домати - 1 бр. червени
  • ориз - 1/4 ч.ч.
  • девесил
  • мащерка
  • целина - листа
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За хубава рибена чорба са необходими различни видове риба. В случая аз използвах главите на един сом и един толстолоб и месо от смадок.

Нарязваме рибата на парчета. Нарязваме също така кромид лук, парчето корен от целина и моркова на дребно. Слагаме всичко заедно в завряла вода. Добавяме олио и сол на вкус и оставяме супата да ври, докато месото на рибата започне да се разпада от костите.

С решетъчна лъжица изваждаме рибата и я обезкостяваме.

Добавяме картофите нарязани на едро, рибата, надробена на дребно, и ориза. Когато картофите омекнат и оризът се свари, прибавяме смления домат.

Малко преди да отстраним чорбата от котлона, прибавяме наситнените листа целина, мащерка и девесил. Преди сервиране поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.

Много приятен вкус рибената чорба придобива, когато се подкисели с триге. Това е, образно казано, котленият камък по дървените бъчви, в които е отлежавало виното.

Дунавската рибена чорба е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чак пък ориз на рибена чорба
08.12.2022 14:30
Ivo
Ivo
Задължително за добрата рибена чорба трябва да има глави и кости от риба, но и няколко вида риба.Главите и костите се слагат в тензух за да се отстранят лесно след извличане на всичко от тях.Прибавената риба трябва на късчета , почистена от кости.Различните риби добавят невероятен вкус, Девисилът е задължителен. Аз добавям и малко целина и чер пипер.
19.10.2016 23:19
6
1