Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Класическа Дунавска Баница

Класическа Дунавска Баница

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Класическа Дунавска Баница4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 2 - 3 щ
  • захар - 2 - 3 щ
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • за плънката
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 200 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • заквасена сметана - 1 к.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • сол - 2 щ
  • масло - 2 с.л. за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Навремето моята баба правеше по този начин баницата. Не помня дали имаше готови кори по onowa време в бакалията, но всички възрастни жени по нашите крайдунавски места, разточваха и правеха домашната баница така. Моята малко се различава, баба ми слагаше домашен каймак, а аз сложих заквасена сметана.

Замесете си меко тесто с посочените продукти с леко затоплена вода. Разделете го на 4 части и ги оформете на топчета. Оставете ги в нощвите /тавичка/ върху брашно. Покрийте ги с везания месал /кърпа/ да си починат за половин час.

Разточете всяко топче на много тънка кора, широка около 60 см. Работете с достатъчно брашно, за да не залепнат и да не се скъсат корите.

Завивайте кората на точилката, разточвайте, развивайте, поръсвайте с брашно и отново завивайте и разточвайте и така всичко се повтаря до получаване на гладка тънка кора.

С помощта на точилката пренесете всяка кора и ги разстелете върху чист плат да поизпръхнат за 15 минути.

Намажете дъното на тавата с меко краве масло. Подредете разточените кори една до друга в тавата, като всяка се набира като хармоника. Поръсете с корите с натрошено сирене.

Разбийте яйцата с вилицата с малко сол. Добавя се каймак или сметана, киселото мляко, прясното мляко и олиото. Разбъркайте всичко добре и залейте корите.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Изпечената гореща баница се напръсква леко със студена вода и се покрива с кърпа за 10-на минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: