Пържена салака

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Пържена салака
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Най-вкусното бирено мезе, което доставя на организма и незаменими Омега-3 мастни киселини"

Необходими Продукти

  • салака - 1 кг
  • царевично брашно - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1/2 ч.ч. бяло пшенично
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • олио - за пържене
  • лимони - 2 бр.
  • магданоз - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салаката - това е балтийска дребна риба от семейство Херинга. Почиства се лесно и се приготвя бързо. Изключително полезна е, съдържа незаменимите омега-3 мастни киселини, витамините РР, Е, C, А, богата на минерали, калций, фосфор, магнезий и още куп полезни неща.

Рибата се почиства от вътрешностите, махат се главите и опашките и се измива хубаво под течаща студена вода. Отцежда се от водата и се подсушава.

В подходяща купа се смесват царевичното брашно и бялото брашно, 1 с.л. сол и ч.л. черен пипер.

Рибките се овалват хубаво в сместа, като се напудрят и коремчетата. Ако желаете, може да прехвърлите сместа за овалване в плик и да пускате рибките вътре, като разклащате плика с енергични движения.

В дълбок тиган с достатъчно добре загрято олио се пускат по няколко рибки и се запържват до зачервяване и от двете страни.

Изпържените рибки се слагат върху решетка и кухненска хартия за кратко да се изцедят от мазнината и да останат хрупкави.

Поднасят се гарнирани с резени лимони и стръкчета пресен магданоз и с достатъчно количество добре изстудена бира.

Пържената салака е много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: