Начин на приготвяне
Патешките бутчета се сваряват във водата, после се посоляват на вкус.
Бульонът се прецежда. Лукът се нарязва на ситно.
В тиган с незалепващо покритие се загрява олиото и се слага лукът с 1-2 с.л. вода и малко сол, задушава се до омекване.
Прибавя се измитият ориз и се пържи до прозрачност. Изсипва се в тавата, в която ще се пече, отгоре се нареждат патешките бутчета, слага се дафиновият лист, поръсва се с прясно смлян черен пипер.
Класиката е 1:3, т.е. една част ориз и три части вода, но аз правя 1:4 и оризът не стои сух, много по-вкусен е, но е въпрос на вкус.
Отмерват се 4 ч.ч. от прецедения бульон и се налива при ориза и бутчетата.
Пече се на 180 градуса за около 35-40 минути в предварително загрята фурна.
Накрая се поръсва с прясно нарязания магданоз.