Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Бананов сладкиш

Бананов сладкиш

ПламенПламен
Новак
35249
Бананов сладкиш2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Сладкиш, в който се влюбихме от пръв поглед!"

Необходими Продукти

  • краве масло - 115 г меко
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр. на стайна температура
  • банани - 4 ч.ч. нарязани (пюре)
  • брашно - 1 ½ чаша (150 г) самонабухващо
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч., на стайна температура
  • ЗА ГЛАЗУРАТА
  • крема сирене - 125 г меко, на стайна темепратура
  • краве масло - 40 г меко
  • пудра захар - 1 ч.ч. (150 г) пресята
  • банани - 2 парченца /около 3 см всяко/ нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната на 180°C да се загрее, докато приготвяте сместа за кекса, и намажете с олио или застелете с хартия продълговата форма за кекс.

С помощта на електрически миксер разбийте мекото маслото и захарта до побеляване и кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, разбивайки хубаво след всяко. Добавете 4 ч.ч. нарязани банани и направени на пюре, заедно с пресятото брашно - разбъркайте сместа до хомогенност. Накрая прибавете екстракта от ванилия и и разтворената в млякото сода бикарбонат.

Сипете сместа в подготвената форма за печене и загладете отгоре с облата част на лъжицата. Печете кекса в предварително загрята фурна за около 25-30 минути или докато забодената дървена клечка излезе чиста.

Извадете банановия кекс от фурната, оставете за 5 минути във формата, след което го извадете от нея върху решетка, за да се охлади напълно.

За глазура може да използвате обикновена захарна глазура, но оригиналната рецепта на този бананов сладкиш е с глазура с крема сирене и масло.

Разбийте тези две съставки с помощта на миксер, докато сместа стане гладка и кремообразна. Постепенно добавете пресятата пудра захар на части и разбивайте добре след всяка добавка. Добавете пюрирания банан (резнете 2 парченца от банана, не прекалено големи - идеята е просто да придадат бананов привкус и аромат на глазурата).

Разпределете глазурата върху охладения бананов сладкиш.

Този сладкиш може да съхраните в херметически затворен съд до три дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
514
45
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

sheni
sheni
Аз винаги слагам ванилията, когато разбивам яйцата.Но мисля, че няма голямо значение кога ще се сложи,ванилията е за аромат.Не се притеснявайте ,ако тестото стане малко гъстичко от плодовете всичко ще е ок ;)
06.08.2013 20:05
sheni
sheni
Ето подобна рецепта:2 яйца,1 и половина чаена чаша захар,1.ч.ч.олио(аз слагам малко повече от половин чаша),1 равна чаена лъжица сода бикарбонат,2ч.ч.брашно,1бр.ванилия,2-3 банана нарязани на кубчета,по желание орехи.Яйцата се разбиват със захарта да стане пухкав крем.прибавя се олиото и се разбива още малко.Прибавя се брашното със содата и се разбърква внимателно с лъжица.Накрая добавяме бананите и орехите.Изсипва се в намаслена и поръсена с брашно тава.Пече се на умерена фурна.Проверявате с клечка за зъби.Този сладкиш може да се приготви и с ябълки,круши.
02.08.2013 14:23
11
3
диди
диди
Без бакпулвер няма да стане!
02.08.2013 07:35
1