Начин на приготвяне
Пуснете фурната на 180°C да се загрее, докато приготвяте сместа за кекса, и намажете с олио или застелете с хартия продълговата форма за кекс.
С помощта на електрически миксер разбийте мекото маслото и захарта до побеляване и кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, разбивайки хубаво след всяко. Добавете 4 ч.ч. нарязани банани и направени на пюре, заедно с пресятото брашно - разбъркайте сместа до хомогенност. Накрая прибавете екстракта от ванилия и и разтворената в млякото сода бикарбонат.
Сипете сместа в подготвената форма за печене и загладете отгоре с облата част на лъжицата. Печете кекса в предварително загрята фурна за около 25-30 минути или докато забодената дървена клечка излезе чиста.
Извадете банановия кекс от фурната, оставете за 5 минути във формата, след което го извадете от нея върху решетка, за да се охлади напълно.
За глазура може да използвате обикновена захарна глазура, но оригиналната рецепта на този бананов сладкиш е с глазура с крема сирене и масло.
Разбийте тези две съставки с помощта на миксер, докато сместа стане гладка и кремообразна. Постепенно добавете пресятата пудра захар на части и разбивайте добре след всяка добавка. Добавете пюрирания банан (резнете 2 парченца от банана, не прекалено големи - идеята е просто да придадат бананов привкус и аромат на глазурата).
Разпределете глазурата върху охладения бананов сладкиш.
Този сладкиш може да съхраните в херметически затворен съд до три дни.
Коментари