Начин на приготвяне
Оризът се измива и се оставя да се суши. Стафидите се измиват и се накисват във вода за 20 минути.
Всичкото масло и малко олио се загряват хубаво в тенджера, след което се добавя фидето. На слаб огън се пържи, докато не придобие светло-кафеникав цвят и тогава се добавя изсушеният ориз Басмати.
Всички подправки, освен солта, се добавят и се разбърква старателно за 30 секунди, така че оризът и фидето да се покрият равномерно с подправките.
Налива се гореща вода, така че да покрие ориза с 1 - 1.5 см. Добавя се солта и тенджерата се похлупва, без да се разбърква и отхлупва за 15 минути. После се отхлупва и може внимателно да се разбърка.
След още 20 минути можете по-смело да разбъркате ориза и да го опитате. Не трябва да бъде слепнат, разварен или мазен, а сух и на зърна, в противен случай се оставя още 10-ина минути, или докато не се получи желаният ефект.
Накиснатите стафиди се запържват за кратко с щипка канела. След тях в същата мазнина се запържват и фъстъците.
Върху чиния с пилаф подредете стафидите и фъстъците.
Асирийският ориз Биряни с фъстъци и стафиди е готов!