Бугаца

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бугаца10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Кой е казал, че вкусна бугаца може да се прави само в Гърция, веднага публикуваме опровержение"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 6 бр. тънки
  • захар - 5 с.л., кристал
  • масло - 115 г разтопено
  • рикота - 150 г фина
  • фета - 140 г
  • яйца - 1 бр. L
  • брашно семола - 3 с.л.
  • прясно мляко - 125 мл
  • канела - за поръска
  • пудра захар - смесена с настъргана лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Тава за печене покрита с хартия за печене - 30/40 см.

Маслото се разтопява. Оставя се настрана.

Рикотата заедно със сиренето, яйцето, прясното мляко и брашното Семола се разбъркват с вилица до гладка смес. Оставя се настрана.

От корите се изброяват 6 бр. и се изваждат от всичките. Другите се прибират за друга рецепта.

Върху хартията в тавата се поставя първата кора, намаслява се с масло, покапва се със супена лъжица и се посипва с 1 с.л. захар. Покрива се с втора кора, която също се намаслява и посипва със захар, следва третата кора - масло, захар, четвърта кора - масло, захар до петата кора, която също се намаслява с разтопеното масло и се посипва със захар.

Шестата, последна кора се покрива само в едната ѝ половина с масло, другата половина кора се покрива отгоре ѝ, образува се правоъгълник, на който също само в едната му страна, горната, се покапва масло и се сгъва.

Полученият правоъгълник се поставя в центъра върху всички кори в тавата. Отгоре се изсипва цялата смес с рикотата, която е оставена настрана.

Прихлупва се към средата едната половина на корите, посипват се с масло, следва другата половина, също се посипва с масло и се покрива към средата отгоре и отдолу. Получава се среден по размер пакет. Не е необходимо корите да са една върху друга при прихлупванато им. Отгоре се излива цялото останало масло.

Пече се на 180 градуса за около 25-30 мин или до получавене на хубав златист загар.

Изважда се от фурната и се оставя така в тавата да се охлади. След това време се посипва с пудра захар, смесена с настъргана лимонова кора, може и портокалова, ароматите на лимона и портокала са по желание, но задължително се посипва с канела.

Източник: Dimitra`s Dishes

Бугаца е наименованието на вид гръцка закуска, на български е баница, със сладка или солена плънка. Най-често срещнатата плънка е сладката, вид крем, а солената е от сирена, по-рядко е от кайма или спанак.

Този сладкиш, вид баница, може да се приготви и от хилядолистно тесто, което е по-бърз начин и е улеснение.

Бугаца е емблематичен сладкиш със съответната плънка за цяла Гърция, но най-вече за околностите на Солун и Серес или Северна Гърция.

Добрите сладкарници предлагат този сладко-солен сладкиш със специално сирене от о-в Крит или от Кипър, наречено Мизитра (Mizithra). Това е вид прясно овче сирене или козе и производството му прилича на италианското сирене Рикота, но е по-нежно, влажно, меко и кремообразно.

Също така е известно и под името Анари (Anari chees). Отличава се с изключително мек вкус и е напълно безсолно с почти сладък вкус. Това сирене може да се предложи и като десерт с мед, или маслини и домат. Подходящо е за поръсване върху горещи тестени изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Milena Peneva
Milena Peneva
За тези които тепърва прохождат в кухнята. МИЗИТРА Е ГРЪЦКА ДУМА ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК --- ИЗВАРА АНАРИ --- Кипърски гръцки--- ПРЕВОД БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ------ ИЗВАРА всичко останало е объркващо рикотата също е ИЗВАРА мили дами солена или безсолна избирате вие избирате Успех на всички а баницата е много вкусна
27.07.2018 16:02
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Изглежда вкусно.
16.07.2018 11:10
2